Erişilebilirlik

ABD’de Polis Teyakkuza Geçiriliyor


Dallas’ta polislerin pusuya düşürülmesi üzerine artan gerginlik ve ülke çapında patlak veren protesto gösterileri, Cleveland ve Philadelphia’da bu ay yapılacak Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti kurultaylarının güvenlik planlarında değişiklikler yapılmasına yol açtı.

Cleveland Polis Teşkilatı Başkanı Calvin Williams, şüpheli vaka ihbar hattının Cumhuriyetçi Parti kurultayının başlayacağı Pazartesi gününden bir hafta önce aktif hale getirildiğini açıkladı. Williams, Louisiana ve Minnesota eyaletlerinde siyahların polis tarafından öldürülmesini protesto etmek amacıyla Dallas’ta beş polisin vurularak öldürülmesi, dokuzunun da yaralanmasına neden olan çatışmalardan sonra güvenlik önlemlerinin sıkılaştırıldığını bildirdi.

Polis teşkilatının teyakkuzda olacağını belirten Williams, toplumun da dikkatli davranmasını istediklerini belirtti.

Cleveland Polis Teşkilatı Başkanı Calvin Williams, Cleveland ve civarındaki polislere yönelik herhangi bir somut tehdit olmadığını, ancak Ohio eyaletinde ruhsat olmadan açıkta silah taşımanın yasal olmasının güvenlik kaygılarını arttırdığını söyledi. Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump’ı destekleyen bir seçmen, Cleveland’daki yürüyüşe katılacakların açıkta silah taşımasının vereceği mesajlara dikkat etmeleri uyarısında bulundu.

“Citizens for Trump” kuruluşundan Tim Selaty, halkın uzun namlulu silahları yürüyüşe getirmemelerini istediklerini vurguladı.

Ohio’daki bir silah hakları savunucusu örgütün lideri, Cleveland’a gideceklerin önce vicdanlarını dinlemeleri gerektiğini belirtti.

Ohio Carry örgütünden Eric Pucillo, Ohio eyalet yasalarına göre yasal olarak ateşli silah sahibi olanların bu silahlarını açıkta taşımasının da yasal olduğunu hatırlattı.

Demokrat Parti kurultayının 25 Temmuz’da başlayacağı Philadelphia kentinde ise Polis Teşkilatı Başkanı Richard Ross, protestocuların polis kontrolü altında tutulması yaklaşımını değiştirmeyeceklerini söyledi. Ross, Dallas’taki çatışmanın taktiksel açıdan bazı değişiklikler yapılmasını gerektirdiğini söyledi, ancak Cleveland Polis Teşkilatı Başkanı’nın aksine ayrıntı vermekten kaçındı.

Philadelphia’da polisi protesto eden bir grup ise eylemlerine şiddet karıştırdı. Konuşmacılardan biri, Dallas’ta polisleri vuran keskin nişancıyı övdü. Polisler aleyhine sloganlar atıldı. Grup, kurultayın ikinci gününde Philadelphia’da yürüyüş düzenlemek için izin başvurusunda bulundu. Ancak gruba yürüyüş izni henüz verilmiş değil.

Gösteri düzenleme izninin olmamasının protestocuları durduramayacağını belirten polis, izinsiz gösterilerin tutuklamalarla sonuçlanmayacağı açıklaması yaptı.

Her iki kurultayın da güvenlik önlemlerinin planlamasından sorumlu olan Amerikan Gizli Servisi, konuya ilişkin açıklama yapmadı.

Cleveland’da yapılacak Cumhuriyetçi Parti kurultayı, Dallas’taki çatışmadan önce bile Trump destekçileri ve karşıtları arasında şiddet içerikli zıtlaşmalar olabileceğine dair kaygıları arttırmıştı. Trump, şiddetin dozunun artacağını tahmin ediyor. Trump, ”Birçok kentte çok büyük sorunlar var. Çatışmalar, bu yaz için daha başlangıç” şeklinde konuştu.

Kurultay, Cleveland polisi için sınav niteliğinde. Cleveland Polis Teşkilatı, Adalet Bakanlığı’nın polisin aşırı şiddete başvurarak vatandaşların medeni haklarını ihlal ettiği sonucuna varan soruşturmasından sonra geçen yıl reforma gitti.

Cleveland kenti ve Cuyahoga İlçesi, tutuklanan protestocular için yüzlerce hapishane hücresini hazır bulunduracak. Polis teşkilatı ve Federal Soruşturma Dairesi FBI, bazı protestocularla görüşerek kurultay sırasında yapılacak gösterilerin planları hakkında bilgi topladı.

Bir protesto grubu ise Dallas’taki çatışmadan sonra Cleveland’da yapmayı planladığı gösteri yürüyüşünü iptal etti.

AIDS Sağlık Hizmetleri Vakfı’ndan Michael Weinstein ve Tracy Jones, ulusal çaptaki mevcut belirsizlik ortamında hem polisin yürüyüşü düzenleyen protestocuları korumakla suçlanmasından hem de yürüyüşe katılacakların güvenlik ve emniyetinden kaygı duyduklarını bildirdi. Vakıf, Cleveland State Üniversitesi’nin kampüsündeki yürüyüş planında ise herhangi bir değişiklik yapmadı.

Philadephia’daysa polis, Dallas çatışmasından sonra halen teyakkuzda. Hafta başında kent merkezindeki çok katlı otel binalarından birinde yaşanan olay, alarm niteliğindeydi. Otelin çatısında sis bombası ve kameralarla yakalanan iki kişi gözaltına alındı. Polis daha sonra fotoğraf çekmeye çalışan bu iki kişinin sis bombalarını görüntü efekti olarak kullandıklarını belirledi.

Philadelphia Polis Teşkilatı’ndan Komiser Richard Ross, tüm polis memurlarına sabırlı, profesyonel ve kararlı olmaları gerektiğini hatırlattıklarını söyledi.

”İnsanların burnunuzun dibinde size hayatınızda duyduğunuz en ağır sözleri söylemesi ve buna katlanmak zorunda olmak hiç kolay değil” şeklinde konuşan Komiser Ross, polisin esnek olmak zorunda olduğunu, vatandaşların ifade özgürlüklerini yerine getirmelerine izin vereceklerini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG