Erişilebilirlik

ABD'de 'Polis Şiddetine Son' Kampanyası


ABD'de Polis Şiddetine Son Kampanyası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

“The Black Lives Matter – Siyahların Hayatı Önemli” adlı sivil toplum hareketi, Amerika genelinde polis şiddetinin sona erdirilmesi ve ceza kanunlarının reformdan geçirilmesi çağrısını yineledi. Afrika kökenli Amerikalı gençlerden oluşan hareket, bir yandan kamuoyunu etkilemeye çalışırken diğer yandan konuyla ilgili yasal adım atılması için siyasetçilere baskı yapıyor.

Bu çığlığı bütün ülke duydu. Binlerce kişi, Black Lives Matter – Siyahların Hayatı Önemli hareketini desteklemek için yürüdü.

Hareket, 2014’te polis tarafından öldürülen Afrika kökenli Amerikalıların sayısının artmasıyla ortaya çıktı. Eylemciler, siyahların ağırlıklı olduğu mahallelerde polis şiddetinin ve ayrımcılığın bitmesini istediklerini söylüyor.

Rashhad Turner, insanların biraraya gelerek bu olaylara son vermesinin çok önemli olduğunu söylüyor.

Siyahların Hayatı Önemli hareketi, sosyal medya ve sokak gösterileri aracılığıyla destekleniyor.

Siyahların Hayatı Önemli, ülke geneline yayılmış durumda. Eylemcilerin çoğu bağımsız siyasetçileri destekliyor. Bazılarıysa, başkan adaylarına sert tepkiler gösteriyor. Demokrat adaylardan Bernie Sanders, Seattle’daki kampanya konuşması sırasında böyle bir tepkiyle karşılaştı.

Ancak hareketin Kongre’den yeterli desteği görmediği söyleniyor.

Jasmime Barnett, sosyal medyada, polisin elinde ölen çok sayıda çocuk gördüklerini, siyahların hayatının önemli olduğunu söylediklerini, ama yeterince önlem almadıklarını belirtiyor.

Houston’da bir siyahın şerif yardımcısı tarafından vurularak öldürülmesi üzerine, bazı polis memurları Siyahların Hayatı Önemli hareketini gerginliği tırmandırmakla suçladı.

Ron Hickman, “Siyahların hayatının önemli olduğunu duyduk. Ama polislerin hayatı da önemli. Bence bu cümledeki siyah sıfatını kaldırmalı ve bütün hayatlar önemlidir demeliyiz.” şeklinde konuşuyor.

Ancak hareketi destekleyen Dennis Rodriguez bu görüşe katılmıyor.

Rodriguez, siyahların hayatının önemli olduğunu söylediklerini, diğerleri önemli değil demediklerini belirtiyor.

Ray Lewis, “Herkesin hayatı önemli. Derisinin ne renk olduğu fark etmez. Eğer çocuksan ve başka seçeneğin yoksa, arabadan atılan kurşunlar senin hayatını etkiliyorsa, hangi ırktan olduğun önemli değil.” şeklinde konuşuyor.

Siyahların Hayatı Önemli hareketinin liderleri, ceza hukukunun reformuyla ilgili tartışmada önemli bir rol oynadıklarını ve yeni kuşak aktivistler ortaya çıkmasına yardımcı olduklarını söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG