Erişilebilirlik

ABD'de Ötenazi Tartışması Büyüyor


ABD'de Ötenazi Tartışması Büyüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Amerika’da yalnızca Oregon, Washington ve Vermont eyaletlerinde doktorların ölümcül hasta olan kişilerin hayatını sona erdirme kararını uygulamasına izin veren yasalar uygulanıyor. 29 yaşındaki Brittany Maynard da Oregon eyaletinde hayatına son veren son hastalardan biri oldu. 1 Kasım’da çok miktarda ilaç alarak yaşamını son veren Brittany beyin kanseriydi. Brittany Maynard ölümünden önce ötenazi hakkını savunan bir kampanyaya da öncülük etmişti.

Brittany Maynard şiddetli başağrılarından şikayet etmeye başladığı zaman yeni evlenmişti: “Ne olduğunu anlamadım çünkü hayatımda böyle bir ağrıyla karşılaşmamıştım.”

Doktorlar Maynard’a, agresif beyin kanseri teşhisi koydu ve genç kadına altı ay ömrü kaldığını söyledi.

Brittany Maynard, “Teşhis konulduğu zaman eşimle birlikte çocuk sahibi olmaya çalışıyorduk. Teşhisle adeta hayatımız karardı,” şeklinde konuştu.

Kanserinin tedavisi olmadığını bilen Maynard, dayanılmaz acı ve üzüntü çekmek yerine kendi istediği zaman ölmeye karar verdi.

Bu yüzden genç kadın ailesiyle birlikte “Onurlu Ölüm Yasası” da denilen kanundan yararlanmak amacıyla California’dan Oregon’a taşındı. Yasa, ölümcül hastaların yaşamlarına son vermek için doktorlarından ilaç alarak yaşamlarını sona erdirmelerine imkan veriyor.

Brittany Barnard, “Beyin kanserinin beni ne hale getireceğini anlayarak o yoldan geçmemek için hayatıma son verebileceğimi bilmek inanın beni çok rahatlatıyor,” diyor.

Brittany Maynard, hayatına 1 Kasım’da son verdi.

Brittany, “Eşim ve annem yanımdayken, üst kattaki yatak odamda hiçbir şey hissetmeden ölmek istiyorum,” şeklinde konuşuyor.

Maynard yaşamının son haftalarında ölümcül hastaların ölme kararı alma hakkını savunduğu bir kampanya yürüttü.

Son günlerini sevdikleriyle birarada geçirdi.

Sonra da öldürücü dozda ilaç alarak yaşamına son verdi. Ölümü tam istediği gibi oldu.

Maynard’ın kararını destekleyenlerden biri de Onurlu Ölüm Merkezi’nden George Eighmey’di.

Ancak Eighmey’e göre, herkes Maynard gibi yapmak istemeyebilir.

George Eighmey, “Birinci neden dini olabilir. Durum böyleyse, hastaya, ‘İnançlarınıza ve size saygı duyuyorum ama siz de bizim bu yasayı kullanma hakkımıza saygı duyun’ derim. İkinci bir neden, bu yasanın uygulanmasına meslek etiği nedeniyle inanmayan doktorlar olabilir. Ancak yasanın suistimal edilmesini engelleyen önlemler alınmış durumda,” şeklinde konuştu.

Johns Hopkins Üniversitesi Benman Enstitüsü’nden Profesör Cynda Rushton’a göre, ölme hakkı hala çok tartışmalı bir konu: “Hayatlarını sona erdirme hakkı olduğu için elbette herkes aynı yolu seçmek zorunda değil. Oregon’da gördüğümüz kadarıyla kendi istekleriyle ölmek isteyen hasta sayısı sanıldığından çok daha az.”

Ancak bu kararı alan Brittany Maynard, ölmeden önce herkese şu tavsiyede bulunmayı da ihmal etmedi: “Anı yaşayın. Sizin için önemli olan, önem verdiğiniz, yapmak istediğiniz ne varsa onu yapın. Gerisini unutun.”

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG