Erişilebilirlik

ABD’de Orman Yangınları Can Alıyor


ABD’de Orman Yangınları Can Alıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Washington eyaletindeki yangınlar ülkenin batısında süren 100 büyük yangının birkaçını oluşturuyor. Yangınların sadece yüzde 30’u kontrol altına alınmış durumda. Eyalet yetkilileri şu ana kadar en az 150 binayla 95 bin hektar arazinin kül olduğunu açıkladı. 1,500 ayrı yerde halk evlerinden tahliye edildi. Elektrik direklerinin yanması yüzünden bazı bölgeler elektriksiz kaldı.

Washington’daki ölümler, son derece hızlı yayılan yangının, Cascade Dağları’nın eteklerinde bulunan Twisp ve Winthrop kasabalarında 4 bin hanenin boşaltılması sırasında meydana geldi. Yetkililer, itfaiyecilerin Twisp kasabası yakınlarında trafik kazası geçirdikten sonra alevlere teslim olduğunu açıkladı.

Bir polis memuru yangını ‘cehennem fırtınası’ olarak nitelendirdi.

Washington Valisi Jay Inslee yaptığı yazılı açıklamada, can kaybından büyük üzüntü duyduğunu belirtti, federal hükümetten acil durum ilan etmesini istedi. Federal hükümetin acil durum ilan etmesi, süregelen onlarca yangından zarar görenlere daha fazla kaynak ayrılması anlamına geliyor.

ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi, eyaletin doğu bölgeleri için “kırmızı bayrak” denilen acil durum uyarısı yayınladı. Bölgede saatte rüzgar hızı saatte 72 kilometreye çıkacak şiddette fırtına bekleniyor.

California, Idaho, Montana ve Oregon’da da kuraklık ve sıcaklık büyük yangınlara neden oldu. Oregon Valisi Kate Brown, kendi eyaletindeki yangın bölgelerini gezdikten sonra Idaho Valisi Butch Otter ile birlikte Ulusal Muhafız güçlerini ve askeri uçakları yangınla mücadeleye dahil etti.

Idaho’da yaklaşık 900 itfaiyecinin çabalarıyla son birkaç gün içinde sadece yüzde 15’i kontrol altına alınan orman yangınlarında 50 ev ve 75 bina yandı. Şu ana kadar ölen ve yaralanan olmadığı bildiriliyor.

Bu yaz ulusal çapta yanan orman alanı 3 milyon hektara ulaştı. Bu rakam, son 20 yılın rekoru sayılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG