Erişilebilirlik

ABD'de Kalbe Bağlı Ölümlerin Sorumlusu Sağlıksız Beslenme


ABD'de Kalbe Bağlı Ölümlerin Sorumlusu Sağlıksız Beslenme
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

ABD'de Kalbe Bağlı Ölümlerin Sorumlusu Sağlıksız Beslenme

Amerikalılar’ın en sevdiği yiyecek ve içecekler, aslında bir yandan da en zararlılar sayılan şekerli meşrubatlar, tuzlu gıdalar ve işlenmiş et ürünleri. Yeni bir araştırma, bu gıdaları çok fazla tüketmenin ve besin değerli gıdalardan yeterli oranda almamanın Amerika’da kalp hastalığı nedeniyle meydana gelen ölüm vakalarının yarısından sorumlu olduğunu ortaya koyuyor. Rapor, çeşitli gıda ürünlerinin yarar ve zararlarını ayrıntılı bir şekilde açıklıyor.

Amerikalılar, ömürlerini uzatacak sağlıklı gıdaları yeterince tüketmiyor. Bu sonuç, Tufts Üniversitesi’nin halkın beslenme alışkanlıklarını incelediği ulusal anketten çıktı. Anket, Amerikalılar’ın çoğunun meyve, sebze, deniz ürünü, tam tahıl ve kabuklu yemiş gibi sağlıklı gıdaları yeterince tüketmediğini gösteriyor. Örneğin kabuklu yemişler, iyi kolesterol seviyesini yükselten sağlıklı yağlar içeriyor.

Bu gıdaları tüketmemek, inme, diyabet ve kalp hastalığı gibi kardiyometabolik sorunların ortaya çıkmasını hızlandırıyor. Noel Mueller, Johns Hopkins Üniversitesi’nde araştırmacı: ”Beslenme alışkanlıkları, kardiyometabolik hastalıkların yol açtığı ölüm vakalarını arttırıyor. Bu vakaların büyük çoğunluğu, sağlıklı gıda ürünlerinin daha çok tüketilmesiyle önlenebilir.”

İşlenmiş et ürünlerinin, kırmızı etin, şekerli meşrubat ve tuzlu gıdaların daha az tüketilmesi, bu riskleri ortadan kaldırabilir. Mueller, çok fazla işlenmiş et ürünü tüketmenin kötü kolesterolü yükselttiğini, şekerli meşrubatların diyabeti tetiklediğini, aşırı tuzunsa tansiyonu yükselttiğini söylüyor: ”Ölümlerin büyük çoğunluğu, sodyum oranı yüksek gıdaların tüketilmesine bağlı. Şekerli meşrubatları, işlenmiş etleri daha çok tüketip kabuklu yemiş ve tohumlara yer vermemek de zararlı.”

Uzmana göre, doğru gıdalar tüketerek daha uzun yaşamak mümkün: ”Amerika’daki sodyum yani tuz tüketiminin yüzde 80’i, işlenmiş gıdalara bağlı. Bu tür gıdaları tüketmeyi azaltırsak kardiyometabolik hastalıkların oranını düşürebiliriz. Bu hastalıklardan ölenlerin sayısı da böylelikle azalır.”

Çalışma, sağlıksız beslenmeyi önlemeyi amaçlayan kamu sağlığı politikalarının ölüm vakalarını azaltacağını kaydediyor. Ancak esas sorumluluk, gıda seçimini doğru yapması gereken bireylere düşüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG