Erişilebilirlik

ABD’de NBA ve Diğer Spor Liglerine Protesto Engeli


Ulusal Basketbol Birliği NBA oyuncuları, siyahlara yönelik polis şiddeti ve adaletsizlik olarak gördükleri uygulamaları protesto ediyor. Üç NBA playoff karşılaşması daha protesto sebebiyle ertelendi.

ABD’de beyzbol ligi maçlarının yanı sıra Kadın Ulusal Basketbol Birliği WNBA maçları da iptal edildi. Perşembe ve Cuma günleri oynanması planlanan Ulusal Hokey Ligi karşılaşmaları için de iptal kararı alındı.

Ulusal Futbol Ligi NFL'in bazı takımları da Perşembe günü antremana çıkmayı reddetti. New York’ta Batı ve Güney Açık Tenis Turnuvası maçı da yarıda kesildi.

ABD’li sporcular Wisconsin eyaletinin Kenosha kentinde 29 yaşındaki siyah Jacob Blake’in beyaz bir polis memuru tarafından vurulmasını protesto ediyor.

Basketbol oyuncularından “değişim” talebi

Sporcuların maçlara çıkmama kararı grev olarak değil, boykot olarak adlandırılıyor. Boykotun teması de değişim.

Los Angeles Lakers’ın yıldız oyuncularından LeBron James Perşembe günü Twitter’dan, “Değişim istiyoruz. Artık bıktık” mesajını paylaştı.

Orlando Magic’in topçularından Michael Carter Williams da “Biz oynasak da oynamasak da değişim için elimizden geleni ve üzerimize düşeni yapmak zorundayız” mesajı verdi.

NFL takımlarından Green Bay Peckers da Twitter hesabından “Artık yeter. Değişim zamanı geldi” mesajını paylaştı. Indianapolis Colts’un Twitter hesabından da, “Takım, bugünü nasıl kalıcı bir toplumsal etki yaratabileceği ve değişim konusunda nasıl esin kaynağı olabileceğini görüşerek geçirecek” mesajı paylaşıldı.

NBA Sözcüsü, oyuncuların Corona virüsü salgını nedeniyle kısalan sezonu bitirmek istediklerini belirtti. NBA maçları Orlando’da tek bir arenada taraftarlar olmadan oynanıyor.

Son ertelenen maçlar, Denver Nuggets-Utah Jazz, Boston Celtics-Toronto Raptors ve Los Angeles Clippers-Dallas Mavericks arasında oynanacaktı.

Trump’tan NBA’ye eleştiri

ABD Başkanı Donald Trump, NBA’nin boykotunu eleştirdi, ‘’Siyasi bir örgüt haline geldiler. Bu iyi bir şey değil. Bunun spor ya da ülke için iyi bir şey olmadığını düşünüyorum’’ dedi.

Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Genel Sekreteri Marc Short da CNN televizyonuna boykotun saçma ve aptalca olduğunu söyledi.

Demokrat Parti Başkan Adayı Joe Biden ise sporcuların sessiz kalmamaları gerektiği görüşünde. Biden, Twitter hesabından “Bu dönem ahlaki bir liderlik sergilenmesini gerektiriyor. Bu oyuncular da seslerini yükseltip platformlarını tepkilerini dile getirmek için kullanarak karşılık veriyor. Zaman sessiz kalma zamanı değil” mesajını paylaştı.

Joe Biden’ın başkan yardımcısı adayı Kamala Harris de Twitter hesabından “İnandığınız şey için sesinizi yükseltmek büyük cesaret ister. NBA ve WNBA oyuncuları, karşı koymaya ve değişim talep etmeyi sürdürün” mesajını paylaştı.

ABD’de sporcuların ırk temelli eşitsizliğe karşı protestoları dört yıl önce bu hafta, NFL’in San Francisco 49rs takımı oyuncularından Colin Kaepernick’in sezon öncesi bir karşılaşmada Amerikan ulusal marşında ayağa kalkmamasıyla başlamıştı.

Kaepernick karşılaşmanın ardından “Siyahlara ve beyaz olmayanlara baskı uygulayan bir ülkenin bayrağıyla gurur duymak için ayağa kalkmayacağım” demişti.

Takım arkadaşı Eric Reid de ABD ordusunda görev yapmış eski bir oyuncuyla konuştuktan sonra protesto amacıyla, ulusal marş sırasında diz çökmeye karar verdiğini söylemişti.

Colin Kaepernick 2016 sezonundan bu yana NFL’de oynamadı. Başkan Trump Haziran ayında Kaepernick için oynayabilirse oynama fırsatını hak ettiğini söylemişti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG