Erişilebilirlik

ABD'de Mültecilere Ücretsiz İngilizce Dersi


ABD'de Mültecilere Ücretsiz İngilizce Dersi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Ekim 2015 ile Eylül 2016 arasında, Amerika dünyanın dört bir yanından toplam 31 bin mülteci kabul etti. Mültecilerin ayakları üzerinde durmasına yardım etmek için ülke genelinde programlar başlatıldı. Bu programlar, mültecilere para yardımının yanı sıra, istihdam alanında da destek veriyor. Amerika’nın Sesi, Maryland eyaletinde, İngilizce bilmeyen mültecilerin, kendi ayakları üzerinde durmasına yardım eden bir yetişkin eğitim programını ziyaret etti.

Ferişta Arifi, Amerika’ya birkaç ay önce Afganistan’dan mülteci olarak gelmiş. Ülkesinde Farsça öğretmenliği yapan Arifi, Amerika’ya gelince, İngilizce konuşabilmek için öğrencilik günlerine geri dönmüş: “İngilizce’yi iyi konuşmak istiyorum. Böylece bilgisayar kullanmayı gerektiren iyi bir iş bulabilirim. Otel veya restoranda çalışmak istemiyorum.”

Ferişta, Amerika’ya daha iyi bir gelecek hayaliyle gelen çok sayıda mülteciden biri. Federal fonların desteklediği mülteci yerleştirme merkezleri, yeni gelenlere geçici finansal yardım sağlıyor ancak mültecilerin bir an önce iş bulması gerekiyor. Bununla birlikte birçoğu İngilizce bilmiyor.

Ruth Iyla, “İngilizce bilmeden iş bulmak çok zor, onu gördüm,” diyor.

Ruth gibi mülteciler, İngilizce’yi, Maryland’deki Prince Georges Üniversitesi’nde verilen yabancı dil dersleri sayesinde öğreniyor.

Buradaki öğrenciler, İngilizce seviyelerine göre sınıflara ayrılıyor. İnteraktif dersler aracılığıyla, günlük hayatta karşılaştıkları durumlarla başa çıkmayı öğreniyor.

Karen Nelson, “Günlük hayatta ihtiyaçları olan kelimeleri ve bunları anlamlı şekilde sıralamak için ihtiyaç duydukları dilbilgisini öğretiyoruz. Öğrenciler sınıfta kullandıkları kalıpları, hemen ertesi gün dışarda biriyle konuşurken kullanıyor,” şeklinde konuşuyor.

Ülkenin birçok yerinde olduğu gibi, burada da İngilizce dersleri mültecilere ücretsiz. Eyalet yönetimleri, her öğrencinin derslere devamlılık bilgilerini alarak, gelişimini yakından takip ediyor.

Jacqui Walpole, “Eyalet yetkilileri, mülteci yerleştirme merkezlerinden, öğrencilerin derslere katılımıyla ilgili bilgi alıyorlar. Öğrenciler derslere devam ediyor mu? Eğer etmiyorsa bu neden kaynaklanıyor? Hasta mı olmuşlar yoksa iş mi bulmuşlar? Yetkililer, derslere katılmama nedenini öğrenmek istiyor,” diyor.

Öğretmenler, mültecilerin çoğunun öğrenmeye çok istekli olduğunu ve geride bıraktıkları durum ne olursa olsun, derslere düzenli olarak katıldığını söylüyor. Nouradine Hasan, Sudan’ın Darfur bölgesinden geliyor.

Nouradine Hassan, “Sınıfta öğrenmeyi seviyorum. İngilizce zor değil. Yavaş yavaş anlıyorum,” diyor.

Mültecilerin çoğu, Amerika’daki hayatlarının, alıştıkları hayattan çok farklı olduğunu söylüyor. Yeni hayatlarının daha iyi olması için atılan ilk ve en önemli adımsa, İngilizce öğrenmelerini sağlamak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG