Erişilebilirlik

ABD'de Mülteci Tartışması Kızışıyor


ABD'de Mülteci Tartışması Kızışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Suriyeli mültecilerin kabulünü askıya alan Kongre kararı, Amerika’yı ikiye böldü. Bazıları bu kararın terör tehdidine karşı alınması gereken bir önlem olduğunu söylerken, bazıları mültecileri geri çevirmenin Amerikan değerleriyle uyuşmadığını savunuyor. Dünyanın her yerinden göçmenlerin yaşadığı New York kentindeki sivil toplum örgütleriyse, Suriyeli mültecilere yardım eli uzatıyor.

Amerika’ya şimdiye kadar 2,200 Suriyeli mülteci giriş yaptı. Dışişleri Bakanlığı’na göre, bunların %77’sini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Mültecilerin çok az bir kısmı da New York’ta yaşıyor. New York’u “onurlu bir göçmen kenti” olarak tanımlayan Belediye Başkanı Bill de Blasio, katliamdan ve savaştan kaçan mültecilere sırt çevirmeyeceklerini söylüyor. De Blasio, New York’taki Müslümanların terörle mücadeleye büyük destek verdiklerini de vurguluyor.

Cumhuriyetçi başkan aday adayları Ted Cruz ve Jeb Bush ise, Müslüman mültecileri değil Hıristiyan mültecileri kabul etme çağrısı yapıyor. Donald Trump, Müslümanlar’ın Amerika’ya girişinin tamamen yasaklanması çağrısında bulundu. New York’taki Arap – Amerikan Derneği ve Davut Camisi Başkanı Doktor Ahmet Jaber, bu söylemleri kınıyor: “Mültecileri kabul etmeyeceğini, Müslüman oldukları için onlara kapını açmayacağını nasıl söylersin?”

Brooklyn’in göbeğindeki Davut Camisi, 1939’da New York’taki ilk cami olarak inşa edilmiş. Bugünse New York’taki cami sayısı 270’i geçmiş durumda. Doktor Jaber, Yemen, Mısır, Filistin, Suriye ve daha başka yerlerden göçmenlerin oluşturduğu kentin, Müslüman ve Hıristiyan tüm mültecilere kucak açtığını söylüyor: “Semtimizdeki ailelerle çok yakın ilişkilerimiz var. Bu aileler, göçmenlere kapılarını açacağını söylüyor.”

Jaber’in örgütü, İngilizce yardımı, sağlık sigortası ve çocuklar için okul sonrası programlar gibi sosyal hizmetler sağlıyor.

Diğer örgütler de, geri kalan boşlukları dolduruyor. Uluslararası Kurtarma Komitesi, mülteci çocuklarını kent hayatına hazırlamak için her yıl yaz okulu açıyor.

Örgütten Sara Rowbottom, “Bu mültecilerin değer gördükleri ve kendilerini ait hissettikleri bir ortamda yaşamalarını sağlayarak kişilik gelişimlerine olumlu katkı yapmaya çalışıyoruz” diyor.

Son anketler, Amerikalıların yarısından biraz fazlasının güvenlik kaygıları nedeniyle Suriye’den mülteci kabul edilmemesini düşündüğünü ortaya koydu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG