Erişilebilirlik

ABD’de Kutup Soğukları Hayatı Felç Etti


Amerika’nın büyük bir bölümü, kuzeyden gelen soğuk ve yoğun hava dalgasının etkisi altına girdi

Ülkenin Ortabatı kesiminde hava sıcaklığının anormal derecede düşmesi nedeniyle okullar tatil edildi, birçok işyeri ve kamu kuruluşu kepenk kapattı.

Illinois eyaleti kırsalında yaşayan Karen Brodbeck, Kanada’nın Alberta eyaletindeki Edmonton kentine Aralık’ta yaptığı bir ziyarette en soğuk havanın burada olduğunu sandığını söylüyor.

Brodbeck, ”Edmonton’da hissedilen sıcaklık eksi 40 dereceye düşmüştü. Hayatımda bundan daha soğuk hava görmemiştim” diyor.

Edmonton’dan 2 bin 630 kilometre uzaktaki Illinois eyaletinde 6 Ocak’ta hissedilen sıcaklık, eksi 45 derece olarak kaydedildi.

Brodbeck, ”Eminim Kuzey Kutbu’nda hava sıcaklığı buradan daha yüksektir” diye konuşuyor.

Aşırı soğuk hava dalgası Amerika’nın Ortabatı kesimindeki eyaletleri olduğu gibi doğu kıyısını da etkisi altına aldı. Çok sayıda okul, devlet dairesi ve işyeri yerel yönetimlerin soğuk havanın insan sağlığını tehdit ettiğine ilişkin uyarılarını dikkate alarak kapandı.

Bir sağlık merkezinin pazarlama ve halkla ilişkiler sorumlusu olan Karen Brodbeck, hastaları ve personeli korumak için bazı faaliyetleri askıya aldıklarını söylüyor.

Brodbeck, ”Hava sıcaklığı aşırı derecede düştü. Dışarıda 5-10 dakika kalmak bile hipotermi belirtileri göstermenize neden olabilir, bazı uzuvlarınız donabilir. Bu son derece ciddi bir tehlike” diye açıklıyor.

Soğuk hava dalgasının bu eyaletleri etkisi altına alması, Noel ve Yılbaşı tatillerinden sonra işbaşı yapılan ilk güne rastladı.

Chicago’da banliyö trenleri alışılmışın çok daha altında yolcu taşıdı.

Veronica Skubal ”Bu sabah trende her zamanki kalabalığın sadece yüzde 10’u mevcuttu. Benim mahallem adeta bir hayalet kasaba görünümündeydi” diye anlatıyor.

Soğuk hava dalgası, Veronica LaPage Skubal’ı Chicago kent merkezindeki ofisine gitmekten alıkoyamamış.

Skubal, ”Acı patlıcanı kırağı çalmaz, biz Chicagolular güçlüyüzdür. Yapılması gereken işler vardı. Soğuk hava bizi durduramadı, hemen hepimiz ofise ulaştık. İçimizden sadece bir kişi işe gelemedi” diyor.

Skubal ve ekibinin ofisi, Michigan Gölü’ne bakıyor. Çalışanlar, gölün aşırı soğuğa verdiği tepkiyi rahatlıkla gözlemleyebiliyor.

Skubal şu yorumda bulunuyor: ”Gölün üzerinde adeta cehennem bulutları geziniyor diye şakalaşıyoruz. Koca gölden beyaz dumanlar, buhar bulutları yükseliyor. Michigan Gölü’nü daha önce hiç böyle görmemiştim.”

Chicago ve civarında hava sıcaklığı rekor derecede düştüğü için göl üzerindeki doğal değişiklikler bir süre daha devam edeceğe benziyor. Buarada başkent Washington’da da kutup soğuğu etkisini sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG