Erişilebilirlik

ABD'de Kral Midas'a Büyük İlgi


ABD'de Kral Midas'a Büyük İlgi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:17 0:00

Gordion, efsaneleri kadar zengin tarihi geçmişiyle de Amerikalılar’ın gündeminde.

Başkent Ankara’ya 100 kilometre mesafedeki antik kentte, Milattan Önce 725-675 yılları arasında yaşayan Frig Kralı Midas’ın ölümünden sonra zamanın geleneklerine göre yaptırılan tümülüs, bölgede yer alan çok sayıdaki tümülüsün en büyüğü.

53 metre yüksekliğinde ve 300 metre çapındaki bu dev tümülüsün orijinal yüksekliği 80 metre iken zamanla erezyon ve insan müdahalesi sonucu küçülse de halen Anadolu’daki tümülüsler arasında ikinci en yüksek yapıt olma özelliğini koruyor.

Tarihte kral ve soylular için toprak yığılarak yapılan birer anıt mezar olan tümülüsler, buralara gömülen değerli eşyalarla dönemin uygarlık düzeyini yansıtması bakımından da önemli. İşte bu önemin farkında olan Amerikalı arkeolog Profesör Brian Rose da hayatını buradaki kazılara adamış.

Profesör Brian Rose, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde Türkiye’nin Dostları Derneği tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı sunumda, Kral Midas dönemine ait araştırmalarını Türk kültür ve tarihine meraklı Amerikalılarla paylaştı. Profesör Rose, Midas'ın tümülüsünün ilk kez 50 yıl önce kazıldığını belirtti.

Türkiye’yi çalışma alanı olarak seçmekle kalmayıp aynı zamanda ikinci vatan olarak da benimsemiş olan Brian Rose, ” Türkiye’yi çok seviyorum, 36 sene Türkiye’de çalıştığım için herşeyi Türkiye’de çok seviyorum” diye konuşuyor.

Türkiye'deki antik kentler Afrodiyazsaz, Troya ve Gordian'da çalışmalarda bulunduğunu belirten Profesör Rose, Pennsylvania Üniversitesi'nin 1966'dan beri Gordion'da kazılar yaptığını da ekledi. Rose, her sene yazın devam eden kazılarda gelecekte daha etkileyici keşifler yapmayı umuyor.

Profesör Rose, Türkiye’yi tercih etmesinin nedenini :” Tarih Türkiye’de çok zengin. Biz Türkiye’de çalışıyoruz Amerika’da çalışmıyoruz çünkü Türkiye’de tarih daha zengin Amerika’dan onun için Türkiye’ye geliyoruz. Büyük bir şeref bizim için" diyerek belirtiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu etkinlikleri destekleyerek Türkiye’yi tanıtmayı hedefliyor. Washington Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Görkem Kurşunlu, ‘’Kral Midas’ın Altın Sergisi isimli hali hazırda bu yıl Şubat 2016’da Kültür Bakanlığı ve Penn Müzesiyle ortaklaşa açtığımız sergi ile ilgili bir sunum dinledik. Washingon DC’de 5’ncisini kutladığımız Türk Kültür Ayı etkinliğinin bir parçası. Aybaşından itibaren bu konferans serisinin ikincisini Frig antik kentimizin başkenti Gordion’da devam eden kazılarla ilgili olarak yaptık ve tüm Türk-Amerikan toplumunu ve Amerika’da yaşayan kültürel ve arkeoloji ile ilgilenen çevreyi Büyükelçiliğimiz’de ağırladık. Bu kültürel eğitim serileri her yıl düzenli olarak Büyükelçiliğimiz himayesinde zaten devam ediyor. Bunun devam etmesinin en önemli nedenlerinden biri de özellikle Washington DC’de yaşayan Amerikalı toplumun ülkemizin kültürüne ve ülkemiz medeniyetlerini öğrenme isteğine bağlıyorum’’ diye konuşuyor.

Katılımcılar da hem Profesör Rose’un sunumundan hem de Gordion’un tarihi zenginliklerinden çok etkilendiklerini söylüyor.

Penn Müzesi’nde devam eden sergi, 27 Kasım’a kadar ziyarete açık olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG