Erişilebilirlik

ABD'de İstihdam Rakamları ve İşsizlik Düştü


ABD'de İstihdam Rakamları ve İşsizlik Düştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Amerika’da Ocak ayı istihdam rakamları beklenenin altında kaldı. Ocak’ta 190 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyordu, ancak açıklanan veriler bu rakamın 151 bin olduğunu gösteriyor. Beklentiler düşük çıkmış olsa bile işsizlik oranı neredeyse son 8 yılın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 4,9’a indi. Peki bu güçlü verilere rağmen Amerika’da borsa neden düşmeye devam ediyor?

Ocak ayına ait istihdam rakamları karışık. Ocak ayında işe başlayanların sayısı, beklenenden daha düşük çıktı. Ancak saatlik ücretlerin arttığı gözleniyor. İstihdamın artmasınınsa kazanımları tetikleyeceği düşünülüyor. İktisatçı Mark Hamrick, verilerin olumlu olduğu görüşünde: “İstihdam raporu, Amerika ekonomisinin doğru yolda olduğunun göstergesi. Ancak Ocak ayındaki istihdam hızı, 2015’in son üç ayındaki istihdam verilerine göre daha düşük çıktı.”

Başkan Obama, rakamların az da olsa hayalkırıklığı yaratmasına rağmen özel sektörde istihdamın 71 aydır büyüdüğünü söyledi. Obama, Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarını da eleştirdi: “Amerika şu anda dünyanın en sağlam, en güçlü ekonomisine sahip. Bu gerçeğin şu anda New Hampshire’daki seçim konuşmalarında kıyamet günü senaryoları yazan Cumhuriyetçi adayları tatmin etmeyeceğini biliyorum. Herkesi memnun etmek mümkün değil.”

Peki Amerikan ekonomisi iyiye gidiyorsa borsa, istihdam verilerinin açıklanmasının hemen ardından neden sert bir düşüş yaşadı? Yatırım stratejisi uzmanı Kevin Kelly’ye göre bu, verilerin nasıl yorumlandığıyla ilgili: “Ekonomiyle ilgili iyi haber kötü haber midir, yoksa kötü haber iyi haber midir? Eğer veriler iyi çıkarsa FED faizleri yükseltebilir. Ancak veriler kötü gelmeye devam ederse FED faiz artışına gitmez ve bu da piyasalar için olumlu bir gelişme anlamına gelir.”

Kimi iktisatçılara göre petrol fiyatlarındaki düşüşün iç piyasaya etkileri, küresel ekonomideki Çin kaynaklı yavaşlama ve düşük enflasyon, istihdam hızından çok daha ciddi kaygılara yol açabilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG