Erişilebilirlik

İşsizlik Son Dört Yılın En Düşük Oranına Geriledi


Şubat ayında Amerika’da işsizlik oranı yüzde 7,7’ye gerilerken, istihdam piyasasına 236 bin yeni iş eklendi

Şubat ayında Amerika’da işsizlik oranı son dört yılın en düşük rakamına gerilerken, istihdam piyasasına 236 bin yeni iş eklendi.

Amerika Çalışma Bakanlığı, işsizlik oranının yüzde 7,7’ye düştüğünü açıkladı.

Son rakamlar, Amerikan ekonomisinin daha hızlı toparlamaya başladığının işareti olarak görülüyor.

Ekonomi uzmanları, işsizlik rakamının Ocak ayındaki gibi yüzde 7,9’dan aşağıya inmeyeceği tahmininde bulunmuştu.

Amerika’da ekonomik durgunluktan önce ortalama işsizlik oranı yıllar boyunca yüzde 5’lerde seyretti. Bundan ötürü son işsizlik oranı hala çok yüksek. Ama ekonomik durgunluğun ilk belirtilerinin başladığı Aralık 2008’den bu yana işsizlik oranı ilk kez bu kadar düştü. Amerika, 1930’lardaki Büyük Buhran’dan bu yana en büyük ekonomik krizini yaşadı.

Bu hafta New York’taki Dow Jones borsasının rekorla kapanması da ekonominin toparlamanın başladığının işareti olarak değerlendiriliyor.

Washington’da Başkan Obama ve Kongre arasında yaşanan 85 milyar dolarlık otomatik kesintilerle ilgili tartışmalarsa, işverenleri ve borsayı etkilemişe benzemiyor.

Beyaz Saray ve Kongre’de çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçi Partililer, bütçe açığını azaltma konusunda orta yolda anlaşamamış, onun üzerine daha önce belirlenen otomatik kesintiler yürürlüğe girmişti. Otomatik kesintiler sonucu, önümüzdeki aylarda devlet sektöründe çalışanların ücretsiz izne çıkarılması ve federal devlet hizmetlerinde kesintiler yapılması olasılığı bulunuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG