Erişilebilirlik

ABD'de İşsizlik Rakamları Düzeliyor


ABD'de İşsizlik Rakamları Düzeliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Amerika’da Kasım'da 321 bin kişiye istihdam sağlandı. Kasım ayı rakamları, istihdam alanında son üç yılda güçlü kazanımlar olduğunu gösterirken bu yıl 1999'dan buyana en iyi istihdam artışı kaydedildi

Amerikan iş piyasası Kasım ayında büyük kazanımlar elde etti, beklenenden 100 bin fazla iş alanı açıldı. Ekonomist Mark Hamrick, tüm sektörlerde işe alınma oranlarının yüksek olduğunu söylüyor:

“Sağlık, inşaat, imalat ve hizmet sektörlerinde çok sayıda kişiye iş sağlandı.”

En müjdeli haberse yıllardır artmayan maaşların yavaş yavaş tırmanışa geçmesiydi.

Mark Hamrick: “Maaşlar yükseliyor. Çalışma saatleri ve çalışan eleman sayısı artıyor. Bu çok iyi bir gelişme.”

Başkan Obama bu yıl 2 milyon 600 binden fazla kişiye iş imkanı sağlandığını söyledi. Bu rakam, 1999’dan beri istihdam alanında kaydedilen en hızlı büyümeye işaret ediyor:

“Şirketler son 57 ay içinde 10 milyon 900 bin kişiyi işe aldı. Bu rakam, özel sektörün rekor seviyede büyüdüğünün göstergesi.”

Buarada iş aramaya yeniden başlayanların sayısının artması nedeniyle işsizlik oranı yüzde 5,8’lik seviyesini korudu. Amerikan Muhasebeciler Enstitüsü’nden Jim Blake, şirketlerin işlerini büyütmeye hazırlandığını söylüyor:

“İşletmeciler şirketlerini büyütmeyi planlıyor. İşleri büyütmek için şimdiye kadar asgari sayıda eleman işe alıyorlardı ve azami randıman almak için ellerindeki elemanları çok çalıştırıyorlardı. Şimdi işler yoluna girmeye başladı. Rahata kavuştukları için artık daha fazla eleman almayı düşünüyorlar.”

Kasım ayında 50 bin kişiyi işe alan perakendeciler, istihdam rakamlarının yüksek çıkması üzerine yaklaşan Noel öncesinde bayram ediyor. Amerikan ekonomisi, bir bakıma Noel alışveriş sezonunun yoğunluğuyla olsa da iyileşme sinyalleri veriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG