Erişilebilirlik

ABD'de Günde 60 Kişi Silahlı Saldırıda Ölüyor


ABD'de Her Gün 60'a Yakın Kişi Silahlı Saldırıda Ölüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
Linki indirmek için

Connecticut eyaletinde bir ilkokula düzenlenen silahlı saldırı ülkeyi derinden sarsmakla kalmadı, Amerika’da bir anayasal hak olan silah sahibi olmayı yeniden tartışmaya açtı

Birçok tıp uzmanı Amerika’da silahlı saldırıların çok ciddi bir kamu sağlığı tehdidi olduğu görüşünde. Uzmanlar, Amerika’da her gün silahlı saldırılardan ölenlerin sayısının 56’yı bulduğunu vurguluyor.

Aralık ayında Sandy Hook İlkokulu’ndaki saldırıdan sonra yapılan anketler Amerika’da silahların kısıtlanmasını isteyenlerin çok az bir farkla çoğunlukta olduğunu gösterdi.

Birçok Amerikalı ise silah yasalarının sıkılaştırılması olasılığına karşı daha fazla silah ve cephane satın alıyor.

Obama yönetimi silah alım-satım kurallarını değiştirmek istiyor. Silah satın almak isteyenlerin geçmişi daha derinlemesine incelenebilir, şarjör kapasiteleri kısıtlanabilir, yarı otomatik ve otomatik taarruz silahları yasaklanabilir.

Birçok kamu sağlığı uzmanı daha sıkı silah yasalarını desteklerken sorunun silah sahibi olmaktan kaynaklanmadığının da altını çiziyor. Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı Bölümü’nden Doktor Darius Muzafferyan: ”Hedefimiz silahlar değil, silah kaynaklı şiddeti durdurmak olmalı.”

Doktor Muzafferyan bilgisayar oyunları, sinema filmleri ve televizyon dizilerinde şiddet içerikli görüntülerin de sorunun parçası olduğu görüşünde: ”Silah kaynaklı şiddeti yücelten bir kültürümüz var. Bu kültür Amerika’da daha önce hiçbir zaman bu kadar derin ve yaygın olmamıştı.”

Amerika’da 300 milyon ateşli silah, sıradan vatandaşların elinde. Geçen yıl 11 bin kişi silahlı saldırılarda öldü, 19 bin kişiyse ateşli silahlarıyla intihar etti. Doktor Muzafferyan, bu şiddeti durdurmak için siyasetçilerin tütün tüketimi ve otomobil kazaları gibi başka kamu sağlığı tehditlerinin nasıl kontrol altına alındığını hatırlaması gerektiğini söylüyor: ”Silahlara otomatik güvenlik kilitleri koyarsak sadece sahiplerinin kullanmasını sağlayabiliriz. Nasıl çocukların otomobillerde çocuk koltuğunda oturmasını şart koşuyorsak, silahların da aynı şekilde güvenli olarak saklanmasını sağlayabiliriz. Silahların kilitli, güvenli dolaplarda saklanmasını zorunlu hale getirebiliriz.”

Ron Manderscheid, yeni yasalardan daha fazlasının gerektiği görüşünde: ”Bu durumu bir kamu sağlığı tehdidi olarak görüyorsak o zaman Hastalıklarla Mücadele ve Kontrol Merkezi silahların toplumun hangi kesiminde daha çok rağbet gördüğü ve nasıl kullanıldığına dair araştırmalar yapabilir. Böylece sorunun kaynağını daha iyi anlayabiliriz.”

Ancak Kongre, Hastalıklarla Mücadele ve Kontrol Merkezi CDC’nin silah şiddetine ilişkin çalışmalarının bütçesinde kesinti yaptı. Bu yüzden önce yeni fonlar oluşturması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG