Erişilebilirlik

ABD'de Göçmenlikle İlgili Kaygılar Artıyor


ABD'de Göçmenlikle İlgili Kaygılar Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Amerika’nın Sesi’nden Brian Padden, Amerikalılar’ın yeni bir göçmenlik yasa tasarısını desteklemelerine rağmen, gün geçtikçe bu konuyla ilgili genel affa olan karşıtlıklarının arttığını ve daha sağlam sınır güvenliği istediklerini bildiriyor

Orta Amerikalı çocukların son zamanlarda büyük gruplar halinde Amerika’ya giriş yapmaya çalışmaları Amerikalılar’ın anketlerde yasadışı göçle ilgili kaygılarını daha fazla dile getirmelerine yol açtı.

Geçtiğimiz sene içinde, göçmenlik affı çıkacağı söylentileri nedeniyle, ülkelerindeki fakirlik ve çetelerin yarattığı şiddetten kaçan binlerce Orta Amerikalı çocuk Amerikan sınırından girmeye çalıştı. Gelen çocukların sayısı kaçak göçmenlerin tutulduğu merkezlerinin dolmasına neden oldu. Mahkemeler ise her çocuğun davasına bakmakta zorlanıyor.

Göçmenlik reformuna karşı olanlar bu insani krizin halk arasında öfkeye neden olduğunu söylüyor. Bob Dane, Amerikan Göçmenlik Reformu Federasyonu’ndan.

Dane, “Bu bardağı taşıran son damla oldu. Yanlarında yetişkinler olmadan buraya gelen çocuklar, sınırın güvenli olduğu iddiasının bir yalan olduğunu ortaya koydu. Sorun her gün büyüyor ve halk öfkeli,” şeklinde konuşuyor.

Pew Araştırma Merkezi’nden Mark Hugo Lopez, anketlerin Amerikalılar’ın göçmenlik politikalarıyla ilgili görüşlerinin değiştiğini gösterdiğine dikkat çekiyor: “Özellikle Cumhuriyetçiler arasında göçmenlere yasal statü verilmesine karşı çıkanlar artıyor. Bununla birlikte daha çok Amerikalı yeni bir yasanın çıkmasının önemli olduğunu söylüyor.”

Amerikalılar’ın çoğunluğu yasa değişikliğini desteklese de Cumhuriyetçi Parti’nin muhafazakar kanadı olan Çay Partisi hareketi bu konuda yasa çıkarılmasını engelliyor. Thomas Mann Brookings Enstitüsü uzmanı: “Amerika’da doğanlara öncelik veren bir hava hakim. Bu görüş, özellikle Çay Partisi’nde görülse de daha geniş muhafazakar çevreler de aynı kanıda. Bu gruplar Temsilciler Meclisi’nde önemli ve bu nedenle konuyla ilgili bir gelişme görmüyoruz.”

Göçe karşı olanlar Başkan Obama’yı sınırı kötü yönetmekle ve Amerika’da yaşayan genç göçmenlerin sınır dışı edilmesini yasaklayan kararıyla af beklentisi yaratmakla suçluyor. Dane bu seneki kongre seçimlerinde bu konuların kilit önem taşıyacağı görüşünde: “Bu sene aday olacak politikacıların seçmenlerden neden bir göçmen krizi olduğu ve bu konuda ne yapacaklarıyla ilgili bir soru geldiğinde açık ve kısa cevaplar vermeye hazır olmaları gerekiyor.”

Amerikalılar’ın çoğunluğu göçmenlik reformunu desteklese de yasadışı göçü engellemenin hükümetin birinci önceliği olması gerektiğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG