Erişilebilirlik

Federal Hükümet Kapanacak mı?


ABD'de Federal Hükümet Kapanacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00
Başkent Washington’da bütçe konusundaki anlaşmazlık siyasi tansiyonu yükseltmiş durumda. Kongre Pazartesi gecesi 12’ye kadar anlaşamazsa 1 Ekim günü başlayan yeni mali yılda hükümetin harcama yetkisi olmayacağından, devlet dairelerinin kapanması mümkün. Bunun yanı sıra Maliye Bakanlığı da Kongre’den 17 Ekim tarihine kadar borçlanma tavanının yükseltilmesini istedi. Daha küçük bir devlet anlayışını savunan Cumhuriyetçiler, hem borçlanma tavanının yükseltilmesine karşı çıkıyor hem de Obama’ya sağlık reformu için istediği bütçeyi vermemekte direniyor.

Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz, bütçe görüşmeleri sürecinde 21 saati aşan aralıksız konuşma maratonunda Senato’da çocuk masalı bile okudu. Bazıları bunu siyasi şov olarak değerlendirdi. Bazıları da ünlü aktör James Stewart’ın canlandırdığı Kongre’deki yolsuzluklara karşı tek başına mücadele eden idealist senatör Mr. Smith’e.

Birçok Amerikalı Kongre’deki anlaşmazlığa artık alışmışa benziyor. Siyasi analist Charlie Cook da Kongre’nin sonunda anlaşacağını düşünüyor. Cook, “Belki Pazartesi akşamına yetişmez ama mutlaka anlaşma olacaktır,” diyor.

Charlie Cook, “Bütçe çıkarılması ve borçlanma tavanının yükseltilmesi artık film gibi. Sonu nasıl bitecek herkes biliyor ama, ne kadar acı çekilecek ne kadar travma yaşanacak o bilinmiyor. Ama bu filmin sonunu hepimiz biliyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Kongre 2011 Ağustos ayında da borçlanma tavanında da gerilimli anlar yaşadı.

Harry Reid, “Küresel krize geçici çözüm bulmak hem Kongre, hem Amerika hem de dünya için utanç verici,” şeklinde konuşuyor.

Son anlaşmazlığın asıl nedeni, Cumhuriyetçiler’in Obama’nın sağlık reform paketine kaynak ayırmak istememesi.

Bu paketin devlete fazlasıyla sorumluluk yüklediğini düşünen Cumhuriyetçilerle sigortasızlara sağlık hizmeti sunmak isteyen Demokratlar arasındaki tartışma aslında ülkedeki kutuplaşmayı da yansıtıyor.

Charlie Cook, “Bazı Amerikalılar devletin bu kadar harcama yapmasından, kamu borçlarının bu kadar yüksek olmasından çok rahatsız. O yüzden de bu kesimlerde ‘artık buna dur demek lazım’ havası hakim,” diyor.

Bazı gözlemcilerse Cumhuriyetçiler’in ateşle oynadığı görüşünde. Bütçe uzmanı Stan Collender bunlardan biri: “Bu tavırlarıyla aslında suratlarına yumruk yemiş gibi olacaklar ve partinin aşırı uçta olmayan; Çay Partisi hareketine bağlı olmayan ılımlı üyeleri sonunda ‘Yeter artık bu bize zarar veriyor’ diyecektir.”

Anlaşmazlık devam etse de Washington’u yakından bilenler, Pazartesi gece yarısına kadar hala anlaşma umudu olduğuna inanıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG