Erişilebilirlik

ABD’de Esrar Kullanımı Arttı


ABD’de Esrar Kullanımı Arttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Yeni bir araştırmaya göre ABD’de esrar kullanımı arttı. Bunda ülkedeki yasa değişiklikleri de etkili.

Araştırma, Ulusal Uyuşturucu İstismarı Enstitüsü ve Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yapıldı. Lancet’in psikiyatri dergisinde yayınlanan araştırmada, tıbbi ya da eğlence amaçlı kullanım giderek daha fazla eyalette yasal hale geldikçe, yetişkinlerdeki korku da azaldı.

18 yaş üstü 600 bin yetişkinin verileriyle hazırlanan araştırmada uzmanlar, 2002 yılından 2014’e esrar kullanımının yüzde 10,4’ten 13,3’e çıktığını buldu.

Araştırma aynı yıllar içinde ilk defa esrar kullanımında da artış olduğunu ortaya koydu. Ayrıca neredeyse günlük kullanım da yüzde 1,9’dan yüzde 3,5’e çıktı.

Uzmanlar bu verilere göre 2002’de 823 bin yetişkinin ilk defa esrar kullandığını, bu sayının 2014’te 1 milyon 400 bine çıktığını tahmin ediyor. Uzmanların çıkarımları, ABD’de toplam esrar kullanıcılarının sayısının 22 milyondan 32 milyona çıktığı yönünde.

Bu artışların nedeni, esrarın artık tehlikeli bir madde olarak algılanmamasından kaynaklanıyor. Haftada bir iki defa esrar içmenin tehlikeli olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 50,4’ten yüzde 33,3’e düşmüş durumda. Risk algısı, daha önceki hiçbir araştırmada yer almamıştı.

Kullanım artsa da, uzmanlar esrara bağlı istismar ya da bağımlılık bozukluklarında artışa rastlamadıklarını söylüyor. Bunun için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de ekliyorlar.

Araştırma, Kongre’nin esrarla ilgili düzenlemeler yaparken bağımlılık başta olmak üzere nelere dikkat etmesi gerektiğine de yardımcı olacak.

ABD’de esrar kullanımı ile ilgili eyalet kanunları, son 20 yılda dikkate değer biçimde değişti. Tıbbi esrar kullanımı 25 eyalette ve başkent Washington’da artık yasal. Bazı eyaletlerde eğlence amaçlı kullanımına da kapı açıldı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG