Erişilebilirlik

ABD'de Eski Nükleer Tesiste Sızıntı Tespit Edildi


Amerika'nın kuzeybatısındaki Washington eyaletinde bulunan eski bir plütonyum işleme tesisinde yıllardır sızıntı olduğu tespit edildi.

Artık faaliyette olmayan Hanford Nükleer Tesisi'nde tek bir tanktan her yıl bin 135 litre radyoaktif madde sızmış olabileceği bildiriliyor. Bu durumun ise yeraltı su kaynaklarına yönelik uzun vadeli bir tehdit oluşturabileceği belirtiliyor.

Sızıntının yol açtığı kirlenmenin milyarlarca dolara temizlenebileceği, bu temizliğin ise uzun yıllar alabileceği kaydedildi.

Washington eyaleti valisi Jay Inslee'nin olayla ilgili tepkisi, "Bize bu sorunu yıllar önce çözdüklerini söylediler," demek oldu.

Sızıntı yaptığı bildirilen tankta yıllar süren plütonyum üretiminden arta kalan 1 milyon 700 bin litre, radyoaktif madde içeren çamurlu su bulunuyor.

Hanford Nükleer Tesisi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika'nın gizli atom bombası projesinde plütonyum işlemek amacıyla kuruldu. Tesisin işlediği plütonyum, 9 Ağustos 1945'te Nagazaki'ye atılan atom bombasının yanı sıra, Amerika'nın ürettiği çok sayıda nükleer bombada kullanıldı. Birçok reaktörü 1960 ve 70'li yıllarda kapatılan tesisin en son reaktörü 1987'de hizmete kapatıldı.

Aynı tankta ilk sızıntı 2005 yılında saptanmıştı. Ancak yetkililer sızıntının kontrol altına alındığı güvencesi vermişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG