Erişilebilirlik

ABD'de Ebola Paniği


ABD'de Ebola Paniği
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Amerika’da sağlık yetkilileri, geçen hafta Texas eyaletinin Dallas kentinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Liberyalı Ebola hastası Thomas Eric Duncan’a bakan hemşirelerden birinin de aynı hastalığa yakalanması üzerine alarma geçti. Amerika’da tıp çevreleri Ebola virüsünün tespit ve tecridine ilişkin kural ve uygulamaları yeniden gözden geçiriyor.

20’li yaşlarında olduğu bildirilen Dallas’lı hemşirenin evi, ekiplerce dezenfekte edildi. Hemşirenin komşuları kaygılı.

Ebola virüsünün bulaşmasını engelleme amacıyla kullanılan özel koruyucu kıyafetlerin ve hastanede uygulanan kapsamlı kuralların işe yaramadığına ilişkin birçok soru işareti gündemde. Amerikan Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Thomas Frieden, ”Bazı kuralların ihlal edildiği görülüyor. Uzun yıllara dayanan deneyimlerimizden biliyoruz ki sağlık görevlilerinin hayatını tehlikeye atmadan da Ebolalı hastalara bakmak mümkün. Ancak en ufak hatanın virüsün bulaşmasına yol açacağını da biliyoruz,” şeklinde konuştu.

Amerikan Hemşireler Birliği de şikayetçi olan kesimden. Birlik yetkilisi Katy Roemer’a göre hemşirelere kendilerini korumaları için yeterli bilgi verilmiyor: ”Hemşireler Ebola bulaştığı zaman kuralları ihlal etmekle suçlanıyor. Bu yaklaşım işe yaramayaz.”

Amerika’daki bazı büyük havalimanlarında Afrika’dan gelen yolculara yapılan sağlık taramaları arttırıldı. Bunun yeterli olmayacağını söyleyen Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Michael McCauf’a göre bazı Afrika ülkelerine verilen vizelerin dondurulması gündeme gelebilir: ”Amerikan kamuoyu haklı olarak kaygılı. Korkuyorlar çünkü Ebola virüsü görünmez bir tehdit. Kıyılarımızdan yalnızca bir uçuş mesafesi uzaklığında.”

Korku, Ebola vakalarının görüldüğü ülkelerin sınırlarını aşmış durumda. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ”Bu küresel bir salgın. Sınırlarımızı korumanın yanısıra başka ülkelerle de işbirliği içindeyiz,” şeklinde konuştu.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nden Doktor Ian Smith’e göre yaşanan panik ve korku, oldukça yersiz: ”Korku, tüm dünyada Ebola virüsünden çok daha hızlı yayılıyor.”

Öte yandan Rus sağlık yetkililerinin Ebola için ürettikleri aşıların test aşamasına hazır olduğunu bildirmesi, yaşanan panik havası içinde biraz olsun müjde verdi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG