Erişilebilirlik

ABD'de Çalışan Kadın Sorunu


ABD'de Çalışan Kadın Sorunu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00
Linki indirmek için

Ekonomik kriz, Amerikalı kadınların bir yandan çalışırken bir yandan da aile kurabilme hedefini gerçekleştirmelerini zorlaştırdı

Jenn ve ailesi için olağan bir akşam. Aile, yoğun bir günün ardından akşam yemeğine geç oturuyor.

”Ev işlerini yapmak için birimizin evde olması gerekiyor.”

Bir hükümet kuruluşunda danışmanlık yapan Jenn, eşi ve okul çağındaki iki kızıyla Washington’un banliyölerinden birinde yaşıyor. Jenn ve eşi, çocukları ve kariyerleriyle dolu çok yoğun bir yaşam sürüyor: ”Bazen kariyer mi aile mi tartışmasına katılmak istediğimi düşünüyorum. Ancak yaptığım seçimden pişmanlık duymuyorum çünkü eve döndüğümde çocuklarımı görüyorum.”

Jenn birkaç yıl önce bir seçim yapmış ve Senato’daki işini bırakıp danışmak olarak çalışmaya karar vermiş.

Jenn: ”Washington’da çalışıyorsanız her zaman baskı altındasınız. Hükümette yüksek düzey bir işe sahipseniz aileniz için zaman ayırmanız ve aynı zamanda kariyerinizde yükselmeniz çok zor. Washington esnek bir kent değil.”

2009’da Princeton Üniversitesi’nden ayrılıp Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başlayan Profesör Anne-Marie Slaughter da aynı hisleri paylaşıyor. Bakanlıktaki işini 2011’de bırakan Slaughter, ‘Kadınlar Neden Hepsine Sahip Olamaz’ başlıklı makalesinde işyerlerinin daha esnek hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Anne-Marie Slaughter: ”İşyerlerimiz, elemanların çocuk sahibi olmadığı varsayımına göre kurulmuş. Bu nedenle işyerlerinde yapılması çok da zor olmayan bazı değişiklikler hem anne hem de babaların hayatında büyük fark yaratabilir.”

Amerikan Kalkınma Merkezi’nin Başkanı Neera Tanden, Slaughter’ın olumsuz bakış açısına katılmıyor. Tanden, kadınların elde ettiği başarılarla gurur duymaları gerektiğini söylüyor: ”Kadın liderlerin sayısı giderek artıyor. İşyerlerinde kadın-erkek eşitliğini sağlamak, kadınların erkeklerle eşit maaş aldığından emin olmak için daha çok çalışmamız gerekiyor.”

Jenn, yaşantısı esnek olduğu ve teknoloji sayesinde her yerden çalışabildiği için kendisini şanslı hissettiğini söylüyor: ”Akıllı telefonum ve elektronik postam olmasaydı ofisimde çok daha uzun süre kalmam gerekecekti.”

Jenn kızlarının ödevlerini kontrol ettikten sonra geceyarısı uykuya dalmadan önce biraz kitap okumaya ve günün işlerini bitirmeye çalışıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG