Erişilebilirlik

ABD’de Bilimsel ve Eğlenceli Seçim Tahminleri de Bölündü


Amerika’da başkanlık seçimlerini hangi adayın kazanma olasılığının yüksek olduğuna dair çok sayıda anket yapılır.

fivethirtyeight.com ve Real Clear Politics gibi anket siteleri, kamuoyu yoklamalarına bilimsel bir yaklaşım sergilemekle övünürken kimileri daha alışılmışın dışında yöntemler kullanıyor.

Five Thirty Eight anket şirketinin kurucusu Nate Silver, 2012 başkanlık seçimlerinin sonuçlarını 50 eyalette de doğru tahmin ederek ülke çapında tanınan bir sima haline gelmişti. Anket sitesi, bu yılki seçimlerde Hillary Clinton’ın Beyaz Saray şansını yüzde 71,4 olarak gösteriyor.

1984’ten beri her seçimin sonucunu doğru tahmin etmeyi başaran American Üniversitesi tarih profesörü Allan Lichtman ise seçimi Trump’ın kazanacağını öngörüyor.

Washington Post gazetesine göre Lichtman’ın sistemi, “doğru” ve “yanlış” cevaplarına dayanıyor.

Buna göre Profesör Lichtman, yanıtı doğru ya da yanlış olan 13 soru soruyor. 13 sorunun altısı yanlış çıkarsa iktidar partisi seçimi kaybediyor.

Lichtman, Eylül ayında seçimi Trump’ın kazanacağını tahmin etmişti. Uzman, tahmininin hala geçerli olduğunu söylüyor.

Lichtman’ın görüşünü S&P 500 borsa endeksi de destekliyor ve Trump’ın kazanma olasılığının yüzde 86 olduğunu bildiriyor. S&P 500’ün tahminlerinin doğru çıkma olasılığı, 1928 yılından bu yana yüzde 86. Endeks, son kez 1980’de yanılmış ve Demokrat Jimmy Carter, Cumhuriyetçi Ronald Reagan’a mağlup olmuştu.

Kimileriyse seçim tahminlerini hayvanlara sormayı tercih ediyor. Çin’de lakabı Müneccimler Kralı olan bir maymun, seçimi Trump’ın kazanacağına işaret etti.

Şiyanhu Ekoloji Parkı’ndaki maymunun tahmini, parkın internet sitesinde yayınlandı. Fransız Haber Ajansı, maymunun yeni başkanın karton maketini dudağından öperek kutladığını bildirdi.

Hindistan’da ise Çanyaka III adlı balığın seçimi de Trump yönünde oldu. Çanyaka II ise 2016 UEFA Futbol Şampiyonası’nın galibini doğru tahmin etmişti.

Ancak hayvanlar aleminde Trump’ı seçmeyenler de var.

İskoçya’da Boots adlı bir keçi ise üzerinde Clinton yazan pankartı ısırarak seçimini yaptı.

Hayvanların tahminlerini dikkate almak istemeyenler için başka seçenekler de var.

Cadılar Bayramı için satılan Clinton ve Trump maskeleri de bir gösterge olabilir. Trump maskelerinin satışı yüzde 55 iken Clinton maskelerinin satışı yüzde 45’te kaldı.

New York eyaletinin Yorktown Heights kasabasındaki Benjamin Franklin İlkokulu’nda öğrencilerin seçimi Clinton’dan yanaydı.

Benjamin Franklin İlkokulu son 48 yıldır ana sınıfından beşinci sınıfa her öğrencinin katıldığı bir seçim düzenliyor. Öğrenciler 48 yıldır her seçimin galibini doğru tespit etmeyi başardı.

Okulun müdürü Patricia Moore, azınlık gruplardan da çok sayıda öğrencileri olduğunu, kimi öğrencilerin İngilizce’yi ikinci dil olarak öğrendiklerini, hem orta hem de işçi sınıfa mensup ailelerin çocuklarının okulda okuduğunu söylüyor. Bu da okuldaki öğrenci profilinin aslında Amerika’nın bir yansıması olduğunu gösteriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG