Erişilebilirlik

ABD'de Bayraklar Yarıya İndiriliyor


Başkan Barack Obama, 50 kişinin öldüğü Orlando saldırısının ardından ülkedeki bayrakların yarıya indirilmesini emretti. Obama olayı, Amerikan tarihinin en kanlı silahlı saldırısı olarak nitelemişti.

Orlando’da eşcinsellerin uğradığı bir gece kulübüne giren saldırgan elindeki makineli tüfekle kulüpteki 50 kişiyi öldürmüş, 53 kişiyi de yaralamıştı.

Obama olayın terör saldırısı olarak değerlendirildiğini, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) soruşturmayı üstlendiğini bildirmişti. Başkan Obama, saldırganı eylemi yapmaya iten etkenlerin ya da terör örgütleriyle bağlantısının bulunması için hiçbir çabanın esirgenmeyeceğini söyledi.

Barack Obama 7 buçuk yıllık başkanlık döneminde yaptığı çağrıyı da tekrarladı ve insanların okullar, kiliseler, sinemalar ve gece kulüplerinde başkalarını öldürmek için kolaylıkla silahlara sahip olabildiğine dikkati çekti.

Obama: 'Amerikan Tarihinin En Kanlı Silahlı Saldırısı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:38 0:00

Obama, “Arzuladığımız ülkenin bu olup olmadığı konusunda karar vermeliyiz. Bir şey yapmamak da karar vermektir” diye konuştu.

Amerika Adalet Bakanı Loretta Lynch ve İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson Pekin’de yapacakları siber güvenlik görüşmelerini iptal ederek geri dönmeye karar verdi.

Florida Valisi Rick Scott, Orlando'nun bağlı olduğu Orange ilçesinde olağanüstü hal ilan etti.

Yetkililer saldırganın kimliğini, 29 yaşında Amerika doğumlu Ömer Sıddıki Metin olarak açıkladı. Metin’in anne-babasının Afgan olduğu da belirtiliyor.

Polis, saldırganın makineli tüfekle Pulse adlı gece kulübüne girerek ateş açtığını bildirdi.

VOA Flaş Haber 12 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:31 0:00

Görgü tanıkları saldırganın ateş açmasına rağmen müzik sesinin kesilmediğini ve bazı insanların hala dansa devam ettiğini söyledi. Metin ayrıca kulüpte fazla mesai yapan bir polise de ateş açtı, ardından binadan çıktı, daha sonra geri dönüp rehine toplamaya başladı. Rehine krizi de üç saaat devam etti.

SWAT timlerinin kulübe düzenlediği baskında Metin ölü ele geçirildi.

Bazı haber organlarında Metin’in 911 acil durumlar hattını arayarak IŞİD’e bağlılık yemini ettiği bildiriliyor.

Florida'da Gece Klubüne Saldırı: 50 Ölü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Yine görgü tanıklarının bildirdiğine göre, suç mahalli olan kulübün içinde yerde yatanların kurbanların üzerinde cep telefonlarının saatlerce çaldığı gözlendi. Dışarıda bekleyen insanlarsa çaresizlik içinde gazetecilere içerideki yakınlarından haber alamadıklarını, sağ olup olmadıklarını bilmediklerini söyledi.

FBI’dan Ronald Hopper, Ömer Sıddıki Metin’in üç yıl önce olası terör bağlantıları nedeniyle incelendiğini, ancak bağlantı bulunamadığı için dosyasının kapatıldığını belirtti.

Orlando Belediyesi, ölenlerin kimliklerini olaydan saatler sonra açıklamaya başladı. Çok sayıda Orlandolu, kan vermek için kuyruğa girdi.

Bu akşam düzenlenecek ve en iyi Broadway müzikallerinin seçileceği Tony Ödülleri’nin Orlando kurbanlarına adanacağı bildirildi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG