Erişilebilirlik

ABD’de Başörtüsü Lehine Karar


Amerikan Anayasa Mahkemesi, başörtüsü taktığı için iş başvurusu reddedilen Amerikalı bir kadının kendisine ayırımcılık yapıldığı iddiasını haklı buldu

Dini nedenlerden dolayı başını bağlayan Samantha Elauf adlı kadın, hukuk savaşını 2008 de başlatmıştı. Abercrombie&Fitch mağazasının Oklahoma’daki şubesi, 17 yaşındaki Elauf’la yaptığı iş görüşmesinden sonra işe almayı reddetmişti. Abercrombie & Fitch, Samantha Elauf’a, başörtüsünün şirketin uyguladığı giyim politikalarına uymadığını da söylemişti.

Dini inancına göre giyinen Elauf, mağazadan, giyim politikası nedeniyle işe alınmadığı için herhangi bir tazminat talebinde bulunmadı. Ancak Anayasa Mahkemesi 1’e karşı 8 oyla bütün işyerlerini dini inanışlarına göre giyinenleri de işe almayla yükümlü kıldı.

Federal hükümete bağlı Amerikan Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu, Elauf adına dava açtı. Amerikan yasaları, dini inanca dayalı istihdam ayrımcılığını yasaklıyor.

Anayasa Mahkemesi, davayı, bir alt mahkemenin jüri üyeleri tarafından Samanta Elauf’e 20 bin dolar tazminat ödenmesi gerektiği kararını bozan 10. Bölge Gezici Mahkemesi’ne geri göndereceğini bildirdi.

Sosyal medya hesabına göre Elauf, Urban Outfitters mağazasında yönetici olarak çalışıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG