Erişilebilirlik

ABD Başkanları Afrika'yla Yakından İlgili


ABD’de Başkanlar Afrika’yla Yakından İlgili
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
Linki indirmek için

Amerikan Üniversitesi Tarih Profesörü Alan Lichtman’a göre, “Başkanlar Afrika’ya giderek, kıtayı unutmadıklarını göstermek istiyor. Hepsinin amacı, Afrika ülkelerinin Amerikan halkı ve politikası için ne kadar önemli olduğunu kanıtlamak.”

Başkan Obama üç ülkeyi kapsayan Afrika gezisini tamamladı. Obama, Afrika kıtasını ziyaret eden ilk başkan değil. Yakın tarihe bakarsak,birçok başkanın görevdeyken olduğu gibi görev süresini tamamladıktan sonra da Afrika’ya ilgilerini devam ettirdiğini görüyoruz.

Başkan Obama’nın Afrika ziyareti, 70 yıldır kıtaya giden başkanların gerçekleştirdiği son gezi oldu.

Amerikan Üniversitesi’nden Profesör Alan Lichtman, başkanlık tarihi uzmanı: “Başkanlar Afrika’ya giderek, kıtayı unutmadıklarını göstermek istiyor. Hepsinin amacı, Afrika halklarının ve ülkelerinin Amerikan halkı ve politikası için ne kadar önemli olduğunu göstermek.”

Daha önceki birçok ziyaret insani yardıma odaklıydı, ancak Başkan Obama demokrasi, ticaret ve yatırıma ağırlık verdi.

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Jennifer Cooke, Başkan Obama’nın geleceğe odaklı olduğunu söylüyor: “Başkan Obama, Amerika’nın yıllardır süren Afrika’ya insani konularda yardım gayretinin yerine, özellikle kıtadaki genç nüfusun istediği daha hareketli ve sonuç getirecek bir ilişkiye yöneldi.”

Başkan Franklin Roosevelt İkinci Dünya Savaşı sırasında, İngiltere Başbakanı Winston Churchill dahil, müttefik ülke liderleriyle görüşmek üzere birkaç kez Afrika’ya gitti.

1943 yılında liderler önce Kazablanka’da, daha sonra da Kahire’de Avrupa ve Pasifik’te savaş stratejilerini görüştü.

Başkan Jimmy Carter 1978’de Nijerya ve Liberya’yı ziyaret etti.

Carter, başkanlık döneminden sonra da özellikle sağlık konularında yardım amacıyla Afrika’ya birçok kez gitti.

Carter Merkezi’nin hastalıklarla mücadele kampanyası çok olumlu sonuç verdi: “Sudan’da iki üç yıl içinde hastalıkların kökünün kazınacağına inanıyoruz.”

Başkan Bill Clinton gibi bazı eski liderler, Afrika’daki yardım projelerinde kurdukları vakıfların kaynaklarından yararlanıyor.

Profesör Alan Lichtman bunu şöyle açıklıyor: “Bu sayede, Afrika’daki çalışmalarının sonuçlarını hemen ve doğrudan alabiliyorlar. Dünyanın başka bölgelerinde bunu yapmak çok zor.”

Sağlık uzmanları Başkan George W. Bush’un Afrika’daki HIV ve AIDS’le mücadele çalışmaları sayesinde milyonlarca kişinin kurtarıldığını söylüyor.

Eski Başkan Bush ve eşi Laura, Afrika’daki sağlık sorunlarıyla ilgilenmeye devam ediyor: “Bush Merkezi, ortaklarıyla birlikte bu kadar hayat kurtardığı için büyük gurur duymaktadır.”

Afrika’ya yardım etmek, Amerika’da halktan destek gören bir konu.

Jennifer Cooke, bunu doğruluyor: “Yalnızca başkanlar değil, aynı zamanda Amerikan halkı ve kongresi bu tür yardım çalışmaları yapmanın yararına ve bu alanda etkili olmanın önemine inanıyor.”

Bu da birçok liderin geride bırakmak istediği mirasın ta kendisi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG