Erişilebilirlik

ABD'de Asgari Ücret Artışı Yeterli mi?


ABD'de Asgari Ücret Artışı Yeterli mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Amerika’da asgari ücreti yükseltme tartışmaları sürerken, bazı bölgeler yüksek ücret uygulamasına aylar önce geçti. Federal yasalara göre, bir işçiye ödenmesi gereken asgari ücret saatte 7 dolar 25 cent. Ancak bazı eyalet ve kentlerde asgari ücret daha yüksek. Bundan tam bir yıl önce başkent Washington’da asgari ücret 8 dolar 25 cent’ten 9 dolar 50 cent’e yükseltildi. Peki bu artış bir yılda neleri değiştirdi?

Öğretmen yardımcısı olarak çalışan Renee Patterson, on yıldır asgari ücretle çalışıyor. Geçen yıl, maaşı saatte 1 dolardan fazla artmış: “Belli bir bütçeyle yaşayınca, 10 cent bile fazla kazansanız yine de bütçenize uygun yaşıyorsunuz.”

Patterson, kazancının hala kısıtlı olduğunu söylüyor. Devletten konut yardımı alıyor, kredi kartı kullanmıyor ve alışverişinin büyük bölümünü her şeyin 1 dolara satıldığı ucuz dükkanlardan yapıyor: “Bu kentte makul bir hayat standardına, eve sahip olmak için saatte en az 15 dolar kazanmanız gerekiyor.”

Başkent Washington’daki “15 İçin Savaş” kampanyasında gönüllü olan Jeremiah Lowery, her Çarşamba kalabalık metro duraklarının önünde bekleyerek kampanyaya destek topluyor: “İşçilerin birlik olmasını, kampanyamıza katılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Onları toplantılarımıza, düzenlediğimiz mangal partilerine davet ediyoruz. Amacımız, bu kampanyanın işçilerin liderliğinde yürütülmesi.”

Lowery bu mücadelede yalnız değil. Asgari ücreti saatte 15 dolara yükseltmek için ülke çapında da bir kampanya yürütülüyor.

İki yıldır Amerika’da fast food sektöründe çalışan binlerce işçi, asgari ücretin arttırılması, ücretli hastalık izni ve sendika hakları için sokak gösterileri düzenliyor. Ancak ekonomistler, yüksek asgari ücretin sonuçları konusunda farklı düşünüyor.

Muhafazakar politika uzmanı Brian Williams, bunun iyilikten çok kötülük getireceğini savunuyor. Williams marketlerdeki hızlı kasa uygulamasını örnek gösteriyor: “Eğer bir çalışan değerinin üstünde maaş istiyorsa, işveren o çalışanın yerine bir robot veya bilgisayar yazılımı satın alarak şirketinin masraflarını azaltmayı düşünebilir. Böylece çalışanlar işlerini tamamen kaybeder.”

Ancak Ekonomik Politika Enstitüsü’nden David Cooper, bu durumun Washington için geçerli olmadığını söylüyor: “Asgari ücret yükseldiğinde, çalışanlar aynı işte daha uzun süre kalıyor. Bu da firmaların, istihdam, eğitim ve işe alma masraflarını azaltıyor. Ayrıca üretkenliği de arttırıyor.”

Asgari ücreti 15 dolara çıkaran yasa şimdiye kadar üç kentte onaylandı. Washington, bu konuyu önümüzdeki yıl referanduma götürecek.

O zamana kadar, Renee Patterson aynı düzeni sürdürmeyi planlıyor: “Hepimiz daha fazlasına sahip olmak isteriz. Ama ben sahip olduklarımdan memnunum ve zamanı gelince istediğim her şeyi elde edeceğime inanıyorum.”

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG