Erişilebilirlik

ABD'de Altı Bosnalı'ya Terör Suçlaması


Rakka'da gösteri yapan IŞİD militanları. ABD Adalet Bakanlığı altı Bosnalı göçmeni IŞİD'e yardım etmekle suçluyor.
Rakka'da gösteri yapan IŞİD militanları. ABD Adalet Bakanlığı altı Bosnalı göçmeni IŞİD'e yardım etmekle suçluyor.

Amerika Adalet Bakanlığı altı Bosnalı göçmen hakkında başlattıkları soruşturmada, bu kişileri yurtdışındaki terör örgütlerine para ve teçhizat göndermeye çalışmakla suçladı. Bu örgütler arasında IŞİD de bulunuyor.

6 Ocak’ta açıklanan iddianameye göre sanıklardan ikisi yabancı ülkelerde adam yaralama ve cinayete teşebbüsle suçlanıyor. İddianameye dahil edilen suçların 2013’de gerçekleştiği belirtiliyor.

Adalet Bakan Yardımcısı John Carlin, iddianamenin Amerika içinden Suriye ve Irak’taki teröristlere maddi destek sağlayan kişileri bulma, engelleme ve cezalandırma konusundaki kararlılıklarını yansıttığını belirtti ve IŞİD gibi yabancı terör örgütlerine malzeme, para ya da insan kaynağı sağlanmasını engellemenin öncelikleri olduğunu söyledi.

Altısı da Amerika’da yasal yollardan bulunan sanıkların New York, Illinois ve Missouri eyaletlerinde yaşadıkları belirtiliyor. Aralarından üç kişinin yasal ikamet hakkı bulunuyor. Beşi Amerika’da yakalanan sanıkların altıncısının yurtdışında olduğu ve bir ihtimalle geçen yıl öldürülmüş olabileceği düşünülüyor.

Para ve askeri teçhizat

İddianamede sanıkların PayPal aracılığıyla birden fazla para transferi yaptığı, bunu yanı sıra Türkiye’ye Amerikan askeri üniforması, postal, taktiksel giysi, askeri donanım fazlası ürünler, silah yan ürünleri, tüfek dürbünleri ve ilk yardım malzemesi yolladığı belirtiliyor.

Askeri teçhizat ve paranın Suriye ve Irak’taki militanlara ulaştığı ve bir kısım paranın ise aile üyelerine gittiği iddia ediliyor.

İddianameye göre sanıklar paranın ve teçhizatın nereye gittiğini biliyordu. Belgede sanıkların cep telefonu ve Facebook’u iletişim aracı olarak kullandığı ve kendilerine “aslanlar,” “Bosnalı kardeşler,” “mücahitler,” “şehitler,” gibi lakaplar taktığı görülüyor. Sanıklar Irak ve Suriye’deki bazı yerleri ise “plaj,” olarak kodlamış.

Sanıklar arasında St. Louis Missouri’de yaşayan Ramiz Zijad Hodzic (40) , karısı Sedina Unkic Hodzic (35), Armin Harcevic’in (37) yanı sıra New York’ta yaşayan Nihad Rosic (26), Mediha Salkiceviz (34) ve Illinois’da yaşayan Jasminka Ramic (42) bulunuyor.

Sanıklar suçlu bulunmaları durumunda her suçlama için 15 yıl hapis ve 250 bin dolar para cezasına çarptırılabilir. Ramiz Zijad Hodzic ve Nihad Rosic aynı zamanda yabancı ülkelerde cinayete ve adam yaralamaya teşebbüs suçlamasıyla karşı karşıya. Bu suçlar karşılığında iki sanık öbür boyu hapis cezasına çarptırılabilir.

Missouri eyaletinin St. Louis kentinde yaşayan Bosnalı Amerikalı toplum liderlerinden Mensur Hatic aynı zamanda Bosna’da bir radyo ve televizyon kanalı sahibi. Hatic, Amerika’nın Sesi’yle yaptığı görüşmede Hodzic çiftinin 2013 yılından bu yana FBI tarafından izlendiğini belirtti.

Ramiz Zijad Hodzic’in Amerika’ye 10 sene önce geldiğini ve travma sonrası stres bozukluğu hastası olduğunu söyleyen Hatic, Hodzic’in 1992-1995 arasında Bosna ordusunda asker olduğunu ve Tesliç’teki çatışmalara katıldığını ve savaştaki cesareti nedeniyle Altın Zambak madalyası aldığını belirtti. Hatic’in anlattığına göre Hodzic, Amerika’ya geldikten sonra kendisini içkiye vermiş. Ancak son birkaç yıl içinde içmeyi bırakmış ve karısının ve kızının örtünmesini istemiş. Hatic, buna rağmen Hodzic’in IŞİD destekçileri arasında olduğunu bilmediklerini söylüyor.

Hatic, çiftin 2 ile 17 yaş arasındaki 3 reşit olmayan çocuğunun bir aile yakınında kaldığını söyledi. Çiftin hüküm giymesi durumunda çocuklar sosyal hizmetlere verilebilir.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG