Erişilebilirlik

ABD'de Aile İçi Şiddet Gündemde


ABD'de Aile İçi Şiddet Gündemde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Amerika’da kadınların yüzde 25’i aile içi şiddete maruz kalıyor. Ancak bu vakaların çoğu polise bildirilmiyor.

Amerika’da kadınların yüzde 25’i aile içi şiddete maruz kalıyor. Ancak bu vakaların çoğu polise bildirilmiyor. Son olarak ünlü futbol oyuncusu Ray Rice’ın asansörde eşine uyguladığı şiddetin ekranlara yansıyan kamera kayıtları, büyük tepkiye yolaçtı. Bu olay, Ray Rice’ın Ulusal Futbol Ligi’nden ömür boyu men edilmesine yol açarken, kadınların maruz kaldığı aile içi şiddet sorununu da tekrar gündeme taşıdı.

Geçtiğimiz Şubat ayında, Ray Rice’ı baygın halde olan Janay Palmer’ı asansörün dışına sürüklerken gösteren kamera kayıtları üzerine, Ulusal Futbol Ligi NFL, Rice’a aile içi şiddet nedeniyle iki maç ceza verdi. Ancak bu ceza birçokları tarafından yeterli bulunmadı.

Mayıs ayında terapiye başlayan Rice, Temmuz ayında basının karşısına çıktı: “Hayatımdaki en büyük hatayı yaptım. Bunu hiç hak etmedi. O bir melek."

Ancak magazin kanalı TMZ’nin internet sayfasında yayınlanan yeni bir video, asansördeki saldırının ayrıntılarını ortaya koydu. Çiftin tartıştığı görülüyor. Rice Palmer’a tokat atıyor. Palmer’ın karşılık vermesiyle, Rice kadının yüzüne yumruk atıyor. Yere yığılırken kafasını asansörün demirlerine çarpan Palmer bayılıyor.

Baltimore Ravens takımı, bu video üzerine Rice’la yaptığı 35 milyon dolarlık anlaşmayı iptal etti. Ardından da NFL Başkanı Roger Goodell, Rice’ın NFL’den hayat boyu men edildiğini açıkladı.

Kamuoyu da olaya tepki gösterdi. Beyaz Saray kadına karşı şiddeti kınadı. Sözcü Josh Earnest, iki kız babası olan Başkan Obama’nın aile içi şiddeti “çok çirkin ve medeni bir toplumda kabul edilemez” bir durum olarak gördüğünü söyledi: “Başkan ve başkan yardımcısı, basına yaptıkları açıklamalarda, kadınlara karşı şiddet uygulanmasının kesinlikle hoş görülemeyeceğinin özellikle erkekler tarafından dile getirilmesinin çok önemli olduğunu söylediler."

Bu açıklamaları memnunlukla karşılayan Ulusal Aile İçi Şiddeti Sonlandırma Ağı Sözcüsü Rene Renick, bu olayın aile içi şiddet sorununa daha fazla dikkat çekeceğini umuyor: “Her dört Amerikalı’dan biri aile içi şiddet görüyor. NFL umarım aldığı karara bağlı kalır.”

Palmer, eşinin ceza almasından bir gün sonra sosyal medya platformu Instagram üzerinden öfke dolu mesajlar paylaştı. Ray Rice’ın sevdiği adam olduğunu söyleyen Palmer, medya ve kamuoyundan gelen tepkilerin ailesine zarar verdiğini savundu.

Rene Renick, “Palmer’ın kafasından geçenleri bilmiyoruz ama şiddet kurbanları çoğu zaman yaşananların kendi hataları olduğunu düşünür,” diyor.

Renick bu çirkin olayın yarattığı tepkinin, aile içi şiddetin kabul edilemez olduğu mesajını güçlendirdiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG