Erişilebilirlik

ABD Çin'e Daha Fazla Öğrenci Göndermeyi Planlıyor


ABD Çin'e Daha Fazla Öğrenci Göndermeyi Planlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
Amerika’ya eğitim görmek için gelen Çinli öğrenci sayısı geçen yıl %23 oranında artarak 200 bini geçti. Çin’deyse çok daha az sayıda Amerikalı öğrenci eğitim görüyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı, da yaklaşık üç yıl önce başlattığı bir programla Çin’e daha fazla Amerikalı öğrenci göndermeyi hedefliyor.

Christie Civetta Pekin’de eğitim gören Amerikalı öğrencilerden biri. Dışişleri Bakanlığı da başlattığı girişimle Christie gibi öğrencilerin sayısını yükseltmeyi amaçlıyor.

Christie, “Çin’de eğitim görmek burada aslında neler olup bittiğini anlamak için bulunmaz bir fırsat. Çin hakkında bilgi edinmek için burada okumak çok önemli,” diyor.

Civetta, Küresel Eğitim Birliği adlı Amerikan kuruluşu aracılığıyla Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi’nde Çince öğreniyor. Dışişleri Bakanlığı’nın 2010’da başlattığı girişim önümüzdeki yıl Çin’de eğitim gören Amerikalı öğrenci sayısını 100 bine çıkarmayı amaçlıyor.

Girişim, Holly Chang’in, merkezi Pekin’de olan Pengyou Projesi gibi örgütleri de destekliyor. Proje, Çin’de yaşayan ya da eğitim gören gençler arasında bağ kuruyor. Chang, yurtdışında eğitim görürken kurulan ilişkilerin Amerika ve Çin arasındaki ilişkiyi de etkileyeceği görüşünde: “Güç mücadelesinin giderek arttığı bir dünyada yaşıyoruz. Kültürel düzeyde taraflar birbirini yanlış anlıyor. Birebir ilişkiler geliştirilmeden ve kişisel bağlar güçlendirilmeden insanların işbirliği yapmaları sağlanamaz.”

Yurtdışında eğitim programları Çinli yetkililerin de desteğini alıyor.

Holly Chang, “Çin hükümetinin 20 bin yabancı öğrenciye burs vermesini hiç beklemiyorduk. Bu, Çin’in öğrenci değişim programlarını desteklediğinin göstergesi,” diyor.

Christie Civetta, yurtdışı eğitim programının bir parçası olarak Pekin’deki bir restoranda Çin mutfağının sırlarını öğreniyor.

Civetta, geleneksel Çin yemekleri pişiriyor ve restoran çalışanlarıyla Çince konuşuyor: “Her ne kadar kariyerime aşçılıkla devam etmeyecek olsam da mutfak sanatları dünyasına Çin açısından bakan bir perspektif edinmek beni heyecanlandırıyor.”

Amerika’da okuyan Çinli öğrenci sayısı, Çin’de okuyan Amerikalı öğrenci sayısının 12 katı. Dengenin sağlanması için hükümet ve eğitim örgütleri canla başla çalışıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG