Erişilebilirlik

ABD Çalışma Vizelerinde Son Durum Ne?


ABD Çalışma Vizelerinde Son Durum Ne?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Başkan Donald Trump’ın yabancı işçileri kapsayan vize programlarının sıkılaştırılmasını öngören başkanlık kararnamesiyle, H1-B vizeleri yine gündemde. Peki H1-B ne öngörüyor, başvurularda son durum ne?

H1-B vizesi, Amerika’da özellikle teknoloji şirketleri ve bazı federal kurumlara, yurtdışından üniversite mezunu kişileri istihdam etme imkanı veriyor. 3 yıl süreli vize 6 yıla da uzatılabiliyor.

Her yıl sadece 85 bin yabancıya bu vizeden veriliyor. Ancak elbette başvurular bu sayının çok üstünde.

Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri Dairesi, 3 Nisan’da başlayan süreçte, başvuru sayısının 199 binde kaldığını, iki yıl önce aynı günlerde 233 bin başvuru yapıldığını açıkladı.

İç Güvenlik Bakanlığı verilerine göre H1-B vizesi ile Amerika’ya en çok işgücü Hindistan’dan geliyor. 2015 yılında bu vizelerin yüzde 71’ini Hintliler aldı. İkinci sırada ise yüzde 10’la Çinliler geliyor.

Türkiye’den yapılan başvurularsa oldukça düşük. 2017 verileri henüz açıklanmış değil, ancak 2015 verilerine baktığımızda bu sayının 1196’da kaldığını görüyoruz. Türkiye, Almanya’nın ardından 15’nci sırada yer alıyor.

Hindistan’ın bu ağırlığının nedeni, Amerikan şirketlerinin çalıştığı fason firmaların her yıl binlerce başvuru yapması, bunun da vize kurasında şanslarını arttırması.

H1-B vize programı, Amerikalılar’ın işlerini ellerinden aldığı ve ücretleri düşürdüğü gerekçesiyle eleştiriliyor. Yasaların çok gevşek olması ve işverenlerin bu vizeyi yetenekli değil ucuz işgücü getirmek için kullanması da bu eleştirileri destekliyor.

Trump’ın, “Amerikan malı al, Amerikalı çalıştır’ sloganıyla anılan kararnamesi, dört federal hükümet dairesine, bu vize programıyla ilgili olarak reform önerileri sunması için talimat veriyor.

H1-B vizesine ucuz değil kıymetli işgücü kimliğinin yeniden kazandırılması için yapılacak çalışmanın kısa sürede sonuçlanmasıysa beklenmiyor.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG