Erişilebilirlik

ABD Büyükelçisi Bass: ‘Ankara’nın Moskova’yla Verimli İlişkiler Kurmasını Destekliyoruz’


NTV televizyon kanalına konuşan Amerika’nın Ankara Büyükelçisi John Bass, Türkiye’deki son saldırıları kınadı ve Ankara’nın Moskova ile iyi, verimli ilişki kurmasını desteklediklerini söyledi.

John Bass, “Son saldırılar bizi derinden rahatsız etti ve öfkelendirdi. İster Kayseri'deki olsun, ister Beşiktaş'taki ya da PKK tarafından düzenlenen diğer korkunç saldırılar; tüm bu saldırıları kesinlikle kınıyoruz ve bir kez daha PKK'ya bu akıldışı şiddete son vermesi, silah bırakması ve siyasi bir amaç için şiddet kullanmaya son vermesi çağrısında bulunuyoruz. Bu, asla işe yaramayacaktır,” dedi.

Bass, Rus Büyükelçi Andrey Karlov’a yönelik suikastı da kınadı ve bu saldırının planlanmasına karışan olası diğer şahısların da bir an önce yargı önüne çıkarılmasının büyük önem taşıdığını düşündüğünü belirtti.

Büyükelçi Bass, Karlov suikastının ardında Amerika olabileceği yönünde bazı basın organlarında çıkan iddiaları da reddetti. Bass, “Amerikan hükümetinin bir şekilde bu saldırıya karışmış olduğuna dair Türk basınında gördüğümüz iddialara gelecek olursak - bunları kati surette reddediyorum. Bu iddiaları destekleyen hiçbir kanıt yok, bunun, kanıtı olmayan, son derece çirkin bir iddia olduğunu düşünüyorum,” dedi.

Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili de konuşan Bass, “Adalet bakanlıklarımız bu süreçte son derece yakın çalışıyorlar. Türk hükümetinin, darbe girişiminin faillerini yargı önüne çıkarma yönündeki çabalarını desteklemek için elimizden geleni yaptığımızdan emin olmak istiyoruz. Hukuk sistemlerimizdeki farklılıklar nedeniyle, süreç hakkında kamuoyu önünde konuşmamak bizim için çok önemli. Burada amaç, ABD'deki bir failin, dava hakimine sonucun önceden belirlendiğini ileri sürme fırsatını vermemek. Yani, bizim yargı sistemimize göre, bir dava hakkında ne kadar az konuşuyorsak, konuyu o kadar ciddiye alıyoruz demektir. Bu noktada Türkiye'de benzer davalara yaklaşımda bir parça farklılık olduğunu görüyoruz; burada insanlar davalar hakkında kamuoyu önünde konuşuyor ve bu durum davanın kendisini etkilemiyor,” dedi.

Suriye’deki son gelişmelere de değinen Bass, “Türkiye'nin girişimlerini; sergilediği yaratıcı diplomasi sayesinde muhaliflerin, ailelerinin ve Doğu Halep'in diğer sakinlerinin tahliyesini sağlayan ateşkes anlaşmasına Rusya ve İran'la birlikte ulaşmasını olumlu karşılıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Bass, “Türkiye'nin Rusya ile iyi, verimli, yapıcı bir ilişki kurmasını anlıyor ve destekliyoruz,” dedi.

Amerika’nın PYD, YPG ile ilişkileri ilgili de konuşan Bass, “Sahada, ABD Başkanı tarafından, DAEŞ'i Suriye'de kontrol ettiği alanlardan çıkarmak için gereken her şeyi yapmakla görevlendirilen askeri uzmanlarımızla bir ilişkinin bulunduğunu söyleyebilirim, çok dar bir çerçevede yürütülüyor, taktiksel bir odağı var. Tamamen DAEŞ'in Suriye, Türkiye, ABD ya da Avrupa'da saldırı düzenleme kapasitesini önemli ölçüde azaltmaya yönelik” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG