Erişilebilirlik

ABD Büyükelçiliği Taksim Saldırısından Haberdar Olduğunu Yalanladı


ABD Büyükelçiliği Taksim Saldırısından Haberdar Olduğunu Yalanladı
ABD Büyükelçiliği Taksim Saldırısından Haberdar Olduğunu Yalanladı

Açıklamada, “Birleşik Devletler ve Türkiye, dünya genelinde terörizmle savaşta omuz omuza mücadele etmektedir,” denildi

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği, Taksim meydanında düzenlenen intihar saldırısından önceden haberdar oldukları ve vatandaşlarını uyardıkları yönündeki iddiaları reddetti.

Türkiye’de bazı medya organlarında yer alan haberlerde İstanbul Konsolosluğu’nun Taksim’de Cadılar Bayramı kutlamasına katılmaya hazırlanan Amerikan vatandaşlarının uyarıldığını ve Konsolosluğun saldırıdan haberdar olduğu ileri sürülmüştü. Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği haberi yalanladı.

Büyükelçilik tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Büyükelçiliğin veya Konsoloslukların hiçbir terör uyarısında bulunmadığı, genel bir uyarı yerine bazı Amerikan vatandaşlarının uyarılmasının mümkün olmadığı ve Amerika’nın Türkiye’ye terörle mücadelede destek verdiği vurgulandı.

Açıklamada, “Birleşik Devletler ve Türkiye, dünya genelinde terörizmle savaşta omuz omuza mücadele etmektedir,” denildi.

ABD Ankara Büyükelçiliği’nin Açıklaması

“Ankara’daki ABD Büyükelçiliği, hafta sonu İstanbul’da gerçekleşen bombalı saldırıyla ilgili olarak Türk haber organlarında yer alan haberleri şiddetle tekzip eder. Bu haberleri düzeltmek zorunluluğunu hissediyoruz:

Ankara’daki ABD Büyükelçiliği ile İstanbul ve Adana’daki Konsolosluklar hafta sonunda hiçbir terör alarmı veya uyarısı yapmamıştır. Türkiye’de bu tür saldırıların yapılacağı hakkında Amerikan vatandaşlarını uyarmadık;

Amerika Birleşik Devletleri’nde, yurtdışındaki vatandaşlarıyla güvenlik bilgilerini paylaşmasında “çifte standart olmamasını” temin etmek amaçlı kesin bir kanun vardır. Başka bir deyişle, basın haberlerinde ima edildiği şekilde Birleşik Devletler Hükümeti’nin küçük bir grup olan Cadılar Bayramı (Halloween) partisine katılanları uyarması kesinlikle imkansızdır;

Bu yanıltıcı haberler 31 Ekim’deki saldırının kurbanlarına saygısızlık yapmaktadır.

Birleşik Devletler ve Türkiye, dünya genelinde terörizmle savaşta omuz omuza mücadele etmektedir. Aksini iddia etmek, ilişkimizin dayandığı esaslardan birine karşı yapılmış en kötü saldırıdır.

ABD Büyükelçiliği bir kez daha bütün çalışanları adına masum vatandaşlara karşı yapılmış ve şiddetle eleştirilmesi gereken bu saldırının kurbanları için en içten kaygılarını ifade eder ve hepsine acil şifalar diler.”

XS
SM
MD
LG