Erişilebilirlik

ABD Büyükelçiliği: 'Hükümetimiz DEAŞ’ı Desteklemiyor'


Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği, yazılı bir açıklama ile Türkiye’deki yayın organlarında yer alan “ABD, IŞİD’e destek veriyor” iddialarını kesin bir dille reddetti.

Irak Şam İslam Devleti’nin hem IŞİD hem de DEAŞ olarak kısaltıldığı açıklamada, “ABD ve Koalisyon güçlerinin Suriye’de IŞİD’e karşı yürüttükleri operasyonlara ilişkin Türk medyasında önemli ölçüde yanlış bilgiler dolaşmaktadır. Gerçekleri merak edenler için, konuya ilişkin gerçekler şunlardır: ABD hükümeti DEAŞ’ı desteklememektedir. ABD hükümeti geçmişte DEAŞ’ı yaratmamıştır veya desteklememiştir. ABD hükümetinin DEAŞ’a destek verdiği yönündeki iddialar doğru değildir” dendi.

Eylül ve Kasım aylarında yaptığı çeşitli konuşmalarda ABD’nin IŞİD’e silah sağladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün de Washington yönetiminin hem IŞİD’e hem PYD’ye destek sağladığını söylemiş ve bu konuda Türkiye’nin elinde fotoğraf ve video olduğunun da altını çizmişti.

ABD Büyükelçiliği: “ABD hükümeti YPG veya PKK’ya silah ya da patlayıcı sağlamamıştır”

ABD Büyükelçiliği bu iddialara da itiraz etti. Büyükelçiliğin açıklamasında şöyle denildi:

“ABD hükümeti, YPG veya PKK’ya silah ya da patlayıcı sağlamamıştır, nokta. Bizler, PKK’nın terör saldırılarını ve Türkiye’de gerçekleştirdiği menfur şiddet eylemlerini tekrar tekrar kınadık. IŞİD’e karşı yürütülen harekat boyunca yaptığımız gibi, IŞİD’i yenme çabalarımızı nasıl artırabileceğimizi ve iki ülke halkını da tehdit eden bu belayı nasıl ortadan kaldırabileceğimizi belirlemek için, Türk hükümetindeki muhataplarımızla yakından çalışmayı sürdürüyoruz. Bu aynı zamanda, El Bab çevresinde IŞİD’le mücadele eden Suriye muhalefetini ve Türk güçlerini en iyi nasıl destekleyebileceğimize ilişkin süregelen görüşmelerimizi de içermektedir.”

Amerika Ankara Büyükelçiliği açıklamasında tıpkı Türkiye gibi, ABD’nin IŞİD destekçilerinin saldırılarına maruz kaldığının altını çizildi.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG