Erişilebilirlik

ABD Bütçesi Senatoda Ana Engeli Aştı


Amerika’da savunma ve diğer programlarda harcama kesintilerini hafifleten partilerüstü bütçe tasarısı Senatoda ana engeli aştı.

Demokratların çoğunlukta olduğu Senato Genel Kurulu 33’e karşı 67 oyla tasarının müzakereye açılmasını kabul ederek oylama sürecini hızlandırdı.
Geçen hafta Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen iki yıllık bütçe tasarısının Çarşamba günü Senato’da da oylanması bekleniyor.

2014 ve 2015 yılları için hükümete harcama yetkisi veren tasarı Senato’dan geçtikten sonra Başkan Obama’nın imzasına sunulacak.
Başkan, bütçe planını “mükemmel” bulmadığını söylemekle birlikte olumlu bir adım olarak nitelemişti.

Tasarı kabul edilirse devlet dairelerinin Ocak ayında yeniden kapanması riski de sona erecek. Ekim ayında 16 gün süreyle devlet daireleri kapatılmış, memurlar zorunlu izne çıkarılmış ve bu da ekonomide milyonlarca dolarlık zarara yol açmıştı.

Bütçe tasarısı 2014 ve 2015 için hükümete birer trilyon dolarlık harcama yetkisi veriyor ve daha önce yapılması kararlaştırılan harcama kesintilerini iptal ediyor.

Son üç yıldır, Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki Temsilciler Meclisi Başkan Obama’ya, kamu harcamalarını azaltmadığı için muhalefet ediyor. Bu nedenle de Kongre’deki sık sık bütçe görüşmelerinde tıkanıklık yaşanıyor. Kongre’deki siyasi çekişme yüzünden Amerikan halkının Kongre’ye verdiği destek oranı ilk kez yüzde 10’un altına düştü. Bu Amerikan siyasi tarihinde bir rekor.

Senato’da oya sunulacak tasarı gelecek 10 yıllık dönemde , 17 trilyon dolarlık kamu açıklarına 23 milyar dolarlık bir düşüş öngörüyor. Ancak, bütçe anlaşması vergi reformu, sağlık ve sosyal güvenlik harcamaları gibi tartışmalı konulara çözüm getirmiyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG