Erişilebilirlik

ABD 'Bin Ladin Mektuplarını' Yayınladı


Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi, el Kaide lideri Usame bin Ladin’in Pakistan’daki hücre evinde öldürüldüğü sırada ele geçirilen belge ve mektupların bir kısmını kamuoyuyla paylaştı.

Belgeler arasında el Kaide’ye yapılan başvurular, Usame bin Ladin’in oğlu Hamza’ya yazdığı özel mektuplar bulunuyor.

Bin Ladin 2011’de Amerikan özel timlerinin düzenlediği baskında gizlendiği evde ölü ele geçirilmişti. Aradan geçen dört yılın ardından Amerikalı yetkililer, belgelerden bazılarını yayınlama kararı aldı.

Mektuplardan en önemlisi, baskından önce Usame bin Ladin’in bu hücre evinden ayrılma planlarıyla ilgili. Ancak bin Ladin mektubunda yeni sığınak bulmanın aylar süreceğini bildiriyor, oğlunun ve diğer eşi Hayriye’nin de yeni eve yerleştirilmesini umuyor.

Usame bin Ladin’in oğlu Hamza’ya yazdığı uzun bir mektupta, Amerikalılar’ın öldürülmesi, Batı’nın çöküşü üzerine bol bol nutuk çekildiği gözleniyor. Örneğin mektupta şu ifade yer alıyor: “Küresel mücahitlerin bugünkü görevi, Amerika’nın ve Batılı müttefiklerinin onlarca, yüzlerce, hatta binlerce kafir vatandaşını evlerinde ve dünyanın herhangi bir yerinde, nerede olurlarsa olsun öldürmektir”.

‘İntihar eylemcisi olmak ister misiniz?'

Belgeler arasında el Kaide örgütüne yapılan başvurular dikkat çekiyor. Örneğin başvuru belgesinde, “İntihar eylemi düzenlemeyi arzuluyor musun?”, “Cihat yolunda başarılı olmak için hangi hedefleri yerine getirmelisin?”, “Şehit olduğunda kiminle temasa geçelim?”, “Ailen ya da dostların arasında devletle iş yapan var mı?” gibi sorular yer alıyor.

Bin Ladin’in yardımcılarından Şeyh Mahmut Atiye’ye yazdığı bir mektupta Arap baharı ayaklanmaları ve protesto gösterileri övülüyor. Mektupta, olayların “tüm Müslüman dünyasını saracağı, Müslüman topraklarını Amerika egemenliğinden kurtaracağı” tahmini yapılıyor.

Usame bin Ladin, mektupta bir sonraki aşamanın ise “Halifeliği tekrar kurmak” olduğunu yazıyor.

Usame bin Ladin'in mektuplarının İngilizce'ye çevrilmiş kopyaları
Usame bin Ladin'in mektuplarının İngilizce'ye çevrilmiş kopyaları

‘Yalnız kurtlar’ bin Ladin’in dikkatinde

Amerika’nın Sesi’ne konuşan, ancak adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı istihbarat yetkilisi, belgelerin el Kaide’nin o zamanki niyetlerini ortaya koyduğunu söyledi. Yetkili, diğer el Kaide liderleri küçük operasyonlarla uğraşırken, bin Ladin’in operasyonda öldürülmeden önce büyük operasyonlara odaklandığını, özellikle Batı’yı ekonomik olarak yaralayacak “yalnız kurt” saldırılarını tetiklemeye çalıştığını söyledi. Tamamen bireysel çalışan eylemciler, IŞİD ya da cihatçı başka örgütler adına saldırılar düzenleyen ,‘yalnız kurt’ adı verilen eylemciler, tüm dünyada tehlike saçmaya devam ediyor.

Usame oğluna kavuşamadı

Usame bin Ladin’in “dünya hakimiyeti” adına diğer el Kaide bağlantılarıyla yaptığı stratejik tartışmaların yanı sıra, özel yaşamı da mektuplara yansıyor. Örneğin, oğlu Hamza’nın yanına kaçırılmasının ne kadar zor olduğu konusunda yazışmalar var. İranlı yetkililerce ev hapsinde tutulan Hamza, ancak bin Ladin’in öldürülmesinden bir ay sonra serbest bırakıldı. Hamza, babası Usame bin Ladin öldüğünde 20 yaşındaydı.

Mektuplardan birinde bin Ladin’e “Sana bunu yazdığımız için çok mahcubuz, sen bizim babamız ve emirimizsin, sana itaat edeceğiz. Ama yine de buradaki güvenlik durumunun farkında olmadığını düşünüyorum. Sana Hamza’yı sorunsuz yollamak isterdim, ama artan güvenlik kontrolları ve aramalardan dolayı bir yol bulamadım” deniyor.

Mektuplar arasında kişisel notlar da var, ama bu notları kimin yazdığı anlaşılamıyor. Baskın sırasında Usame bin Ladin’le birlikte aynı evde, eşlerinden biri olan Emel, bir oğlu, diğer kadınlarla çocukları yaşıyordu. Yetkililerin açıklamasına göre evde bir de bin Ladin’in dış dünyayla temasını sağlayan bir kurye bulunuyordu.

Bin Ladin, annesine yazdığı mektupta, annesinden “en sevgili ve en değerli” ifadeleriyle söz ediyor ve kendisine bir rüya görüp görmediğini, ya da bir öngörüsü olup olmadığını soruyor.

Bin Ladin kızı Ümmü Muaz’a yazdığı mektupta da kendisiyle birlikte geçirdiği zamanı ne kadar özlediğini anlatıyor.

Eski CIA başkanı belgelerin yayınlanmasını doğru bulmadı

Amerika Merkezi İstihbarat Dairesi’nin (CIA) eski başkanı James Woolsey, Usame bin Ladin’in mektuplarında yer alan ayrıntıların, kendisinin el Kaide ve tüm dünyadaki bağlantılı örgütlerle ne kadar iç içe olduğunu gösterdiğini söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne Skype aracılığıyla konuşan Woolsey, bin Ladin’in, örgütüyle ilgili birçok gelişmeye yüzeysel kalmış gibi görünse de, örgüte ayrıntılı talimatlar göndermeyi başardığına dikkati çekiyor.

Amerikan hükümetinin bu belgeleri yayınlamasını da eleştiren Woolsey, bu deneyimden sonra terör örgütlerinin daha kapalı hale gelebileceği uyarısında bulundu. Woolsey örneğin terör örgütlerinin, bilgisayarlarını izinsiz kullanan kişiler tarafından kendi kendini imha edebilecek şekilde tasarlayabileceğine de dikkati çekti. Eski CIA başkanı, teröristlerin “zeki insanlar” olduğunu, ellerindeki materyallerin düşmanlarının eline geçmesi durumunda bunları etkisiz hale getirebileceklerinin altını çizdi.

Bin Ladin ‘tecrit altındaydı’

Soufian İstihbarat Grubu’ndan Patrick Skinner ise Usame bin Ladin’in öldürülmeden önce artık daha izole yaşadığını ve hayatına anlam kazandırmaya çalıştığını savunuyor. Skinner, bin Ladin’in terör örgütüne ne kadar ilham veren bir karakter olsa da, gerçeklerden kopuk yaşadığını belirtiyor.

Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanlığı Sözcüsü Jeffrey Anchukaitis, bin Ladin mektuplarının üzerinde ayrıntılı çalışma yapıldığını söyledi. Uzmanların hem dijital hem de kağıt belgeleri dikkatle inceleyerek el Kaide’nin planları, üyelerinin kimlikleri ve yerleri, istihbarat değerine sahip bilgiler hakkında ipuçları aradığını belirten Anchutakis, bununla birlikte bu belgelerin bir terör saldırısının önlenmesinde pay sahibi olup olmadığı konusuna açıklık getirmedi.

Belgeler, Usame bin Ladin’in sırf yeniden halifelik kurmak uğruna, kaç Müslüman’ın öleceğini umursamadan, Yemen’deki operasyonlarının idaresi, 2011’de Tunus ve Mısır’daki halk ayaklanmasından ne gibi çıkarlar sağlanabileceği gibi konulara odaklanıyor.

El Kaide liderinin bilgisayar kayıtlarındaysa West Point Harp Akademisi’ne bağlı Terörle Mücadele Merkezi’nin belgeleri, Fransa hakkında makaleler, İran’ın nükleer sitelerini gösteren haritalar, dini belgeler ve aşırı görüşlü gruplara ait diğer belgeler yer alıyor.

‘El Kaide’nin başlattığı toplumsal hareket kolay kolay silinmez’

Rand Şirketi’nden Seth Jones bin Ladin mektuplarının el Kaide’nin işleyişi hakkında bilgi verdiğini söylüyor. El Kaide’nin toplumsal bir hareket oluşturduğunu söyleyen Jones, bu hareketin kolay kolay silinmesini beklemediğini belirtiyor.

Amerika Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, belgelerin kamuoyuna, daire bünyesindeki tüm istihbarat kurumları tarafından yapılan incelemenin ardından duyurulduğu bildiriyor. Ayrıca açıklanan bu belgeler, bin Ladin’in evinde ele geçenlerin yalnızca bir kısmı. Daire, halen yüzlerce belgenin incelendiğini ve gelecekte kamuoyuna açıklanabileceğini bildiriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG