Erişilebilirlik

ABD'nin Başkenti de Yolsuzluğun Pençesinde


ABD'nin Başkenti de Yolsuzluğun Pençesinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00
Amerika’nın başkenti Washington DC, 2012 yılını kent yetkilileri hakkında açılan yolsuzluk davalarıyla geçirdi. Dünyanın en büyük demokrasilerinden biri olan Amerika’nın başkentinde yolsuzluk salgını uzun zamandır devam ediyor. Ancak yerel yetkililere göre, sorun sanıldığı kadar büyük değil ve abartılıyor.

Washington Belediye Başkanı Vincent Gray geçen yıl tutuklanınca gündemin üst sıralarına taşındı. Gray, Washington’un Kongre’de temsilini engelleyen özel federal statüsünü protesto ediyordu. Ardından Gray’in üç üst düzey danışmanıyla iki belediye meclisi üyesinin mali yolsuzluk iddialarını kabul etmesiyle Washington yeniden manşet oldu.

Başkentin iyi yönetilmesi gerektiğini savunanlar için, Beyaz Saray’ın birkaç sokak ötesindeki başkent belediyesinde birbiri ardına skandallar yaşanması yüz kızartıcı bir olay.

Dünyanın dört bir köşesinden gazetecileri kamu yetkililerini sorumlu tutma konusunda eğiten Kamu Onuru Merkezi uzmanı Bill Buzenberg yolsuzluktan çok şikayetçi: “Yolsuzluk burada olduğu gibi başka ülkelerde de var. Bu konuştuğum yabancı gazeteciler için de çok şaşırtıcı. Yolsuzluk, şeffaflık eksikliği, yetkililerin, siyasetçilerin bunlardan sorumlu tutulması ve hesap vermelerinin istenmesi herkes için çok önemli.”

1990 yılında Belediye Başkanı Marion Barry’nin kokain satın aldığı ve kullandığı için tutuklanması da büyük bir skandala yolaçmıştı. Bu olay birçokları için Washington yönetimindeki yolsuzlukları temsil ediyordu.

Belediye Meclisi üyesi David Catania’ya göre, son on yıl içinde başkentte yolsuzluk olayları azaldı ve sorumluların cezalandırılması da yasaların işlediğinin kanıtı: “Geçen yıl, sadece bir meclis üyesi hüküm giydi, bir tanesi bir süre görevden uzaklaştırılarak ev hapsi cezasına çarptırıldı, belediye başkanıyla ilgili soruşturma da devam ediyor. Bence bu bütün gelecek politikacılara bir ders olacak.”

Catania, Washington’da yolsuzluk olaylarının sıklığını yerel yönetimin Demokrat Parti’nin egemenliğinde olmasına bağlıyor: “İster Demokrat, ister Cumhuriyetçi olsun, tek partili bir yönetim sisteminiz varsa, yaptıklarınızı kontrol edecek bir kurum yok demektir. Oysa iki partili bir yönetimde rekabet olacağı için herkes yaptıkları konusunda çok daha dikkatli davranır.”

Belediye Meclisi üyesi David Catania, daha bağımsız bir denetim sistemi ve şeffaf yönetim gereğini kabul etmekle birlikte, başkent Washington’un Amerika’daki herhangi bir başka kentten daha iyi ya da kötü durumda olmadığını vurguluyor.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG