Erişilebilirlik

'ABD Başkanlık Seçimleri İlişkilerde Bir Fırsat Olabilir'


Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Ayşe Sözer Usluer, gelecek hafta yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin Ankara ile Washington arasındaki ilişkileri “fabrika ayarlarına geri döndürmek” için bir fırsat olduğunu söyledi.

Usluer, Türk-Amerikan ilişkilerinin Suriye’deki iç savaş kaynaklı görüş ayrılıkları ve 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan Fethullah Gülen’in iade talebi nedeniyle derin gerilimlerden geçtiği bir dönemde Amerika’nın Sesi’ne özel mülakat verdi.

NATO müttefiki Türkiye ve Washington, Başkan Barack Obama’nın Suriye’deki iç savaşa askeri müdahalede bulunmama politikası yüzünden anlaşmazlık yaşıyor.

ABD’de 8 Kasım’da yapılacak seçimlerin politikada bir değişiklik fırsatı olduğu görüşünü dile getiren Usluer, Suriye’deki savaş başta olmak üzere bölgenin sorunlarına çözüm bulmada Obama yönetiminin uzun süredir zafiyet içerisinde olduğunu söyledi. Usluer, Avrupalı liderlerle ya da bölgesel güçlerin liderleriyle konuştuklarında herkesin ABD’nin bölgede barışı koruması gerektiği görüşünde birleştiğini ve bu nedenle de ABD’den güçlü bir liderlik beklendiğini belirtti.

Türkiye, 3 milyonun üzerinde Iraklı ve Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor ve bunun 10 milyar doların üzerinde bir maliyetinin olduğunu belirtiyor. Washington, Ankara’nın bazı mültecilerin geri dönüşü için Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulmasına askeri destek verilmesi çağrılarını bugüne kadar reddetti. Usluer, bir sonraki ABD başkanının bu çağrıya daha sıcak yaklaşabileceğine inanıyor.

Usluer, yeni başkandan bölgede daha güçlü politikalar izlemesini, en başta da Suriye’de bir güvenlikli bölgenin oluşturulmasını beklediklerini söyledi.

Ancak Türk-Amerikan ilişkilerindeki ana gerilim noktası, Ankara’nın ABD’den Pennsylvania’da yaşayan Fethullah Gülen’i iade etmesi talebi. Türkiye, Gülen’i darbe girişimini planlayıcısı olarak belirlediği “FETÖ terör örgütünün” lideri olmakla suçluyor. Gülen hakkındaki suçlamaları reddediyor. Washington, Gülen’in iadesinin bir yargı süreci olduğuna dikkat çekerken, Ankara ise Washington’u iade talebini sürüncemede bırakmakla eleştiriyor. Usluer, ABD’de yeni başkanın seçilmesiyle bu konunun iki ülke gündeminde en üst sırada yer alacağını belirtiyor.

Türk-Amerikan ilişkilerinin çalkantılı bir dönemden geçtiğine işaret eden Usluer, bu çalkantının kısa sürebileceğine de işaret ediyor. Usluer, Amerikalı yetkililerin Türkiye’nin FETÖ’yle ilgili endişelerine ve neden Fethullah Gülen’in iadesini istediğine samimi bir işbirliği ve anlayışla yaklaştığı takdirde ilişkilerin kolayca çok daha iyi hale gelebileceği görüşünü savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG