Erişilebilirlik

ABD Başkanı Obama’dan Samimi İtiraf


Fox News Televizyonu’nun gerçekleştirdiği söyleşide başkanlık yaptığı iki dönemin en iyi ve en kötü olaylarını değerlendiren Obama, söyleşiyi yapan Chris Wallace’a, Libya’da sivilleri Kaddafi rejiminden korumak için yapılan müdahalenin doğru olduğunu söyledi.

Libya’da milis güçleri iki ayrı meclise sahip iki ayrı hükümeti kontrol ediyor. Ülke, Avrupa’ya gitmeye çalışan mülteciler için bir geçiş noktasına dönüştü. BM’nin kurulmasına aracılık yaptığı birlik hükümeti başkent Trablus’a yerleşti. Ancak, iki muhalif parlamentonun ikisi de henüz, BM’in hazırladığı plana resmen destek vermedi.

Obama, Libya’daki durumu “tam bir karmaşa” olarak nitelendirdi. Atlantic dergisinde yayınlanan başka bir söyleşisinde de Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, Libya operasyonundan sonra başka konular nedeniyle ilgisinin dağıldığını belirtti. Obama aynı zamanda, Kaddafi’nin düşüşündeki hataları nedeniyle, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi de eleştirdi.

Başkan Obama, 7 yıllık başkanlık süresince en büyük başarısının, buhranda olan ekonomiyi kurtarmak olduğunu söyledi. 2008-2009 yıllarındaki ekonomik çöküş, Amerika’nın 1930’lardan buyana yaşadığı en büyük krizdi. Milyonlarca kişi işini kaybetti. Ev ipoteklerini karşılayamayan çok sayıda Amerikalı da evini kaybetti. Ancak, Amerikan ekonomisi dünyanın en büyüğü olmayı sürdürüyor ve işsizlik oranı tarihi olarak bakıldığında, normal denilecek seviyeye geri döndü.

Ocak ayında görev süresi sona erecek olan Obama, başkanlığının en büyük sevinci, sağlık reformu yasasının 2010 yılında Kongre’den geçtiği gün yaşadığını söyledi. Birçok Cumhuriyetçi, Obamacare olarak adlandırılan yasaya, federal hükümetin görev sınırlarının dışında davrandığını söyleyerek muhalefet etmeyi sürdürüyor. Ancak Cumhuriyetçiler onlarca kez yasayı iptal ettirmeye çalışsa da başarılı olamadı.

Obama, başkanlığının en kötü gününü ise Connecticut’ın Newtown kasabasında bir ilkokuldaki katliamdan 2 gün sonra kenti ziyaret ettiği gün yaşadığını itiraf etti. Silahlı saldırgan bu olayda 20 öğrenciyi ve 6 öğretmeni öldürmüştü.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG