Erişilebilirlik

ABD İbadi'den Acil Hükümet Bekliyor


ABD İbadi'den Acil Hükümet Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Başkan Barack Obama, Irak’ta Meclis Başkan Yardımcısı Haydar El İbadi’nin hükümeti kurmakla görevlendirilmesini ileriye dönük olumlu bir adım olarak niteledi. Tatil için gittiği Martha’s Vineyard kasabasında bir açıklama yapan Obama, İbadi’den bir an önce kapsayıcı bir hükümet kurmasını istedi

IŞİD militanlarının Irak’taki kanlı saldırılarına başlamasından buyana Amerika, Iraklı liderlere, aralarındaki görüş ayrılıklarına son verip ülkedeki tüm grupları temsil eden bir hükümet kurmaları çağrısında bulunuyor.

Pazartesi günü Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Meclis Başkan Yardımcısı Haydar el-İbadi’yi başbakanlığa atadı ve hükümeti kurması için 30 gün süre verdi. Böylelikle sekiz yıldır mezhepçi politikalar izleyen Maliki dönemi sona erdi.

İbadi de Maliki gibi Şiiler’in kurduğu Dava Partisi’nden olsa da Maliki taraftarları cumhurbaşkanının kararına itiraz etti.

Maliki de anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle cumhurbaşkanı aleyhinde dava açacağını bildirdi.

Başkan Barack Obama, Pazartesi günkü konuşmasında, doğrudan Maliki’nin adını anmasa da Iraklı tüm politikacılardan barış içinde birlikte çalışmalarını istedi. Obama, İbadi ile telefonda konuştuğunu ve Irak halkının sıkıntılarını çözecek bir hükümete desteklerinin tam olacağını ilettiğini söyledi:

“IŞİD’in Amerikalılar’a karşı oluşturduğu tehdidi önlemede ne kadar kararlıysak, Irak halkına da bu terör güçleriyle başa çıkmaları için her türlü desteği vermeye o kadar hazırız. Hiç kuşkusuz bu destek, Irak’ta yeni ve kapsayıcı bir hükümet kurulmasıyla daha da hız kazanacaktır.”

Her ne kadar Başbakan Maliki istifa çağrılarına dirense de, kendi partisinden tam destek alamaması durumun ciddiyetini ortaya koyuyor” diyor Ortadoğu uzmanı David Pollock:

“Mevcut durum, yeni bir liderin Irak’ı bütünleştirmede yararlı olacağını gösteriyor. Ama bu olsa bile, IŞİD tehdidi yüzünden, hala çok zor bir durumdalar.”

Savunma Bakanlığı yetkilileri, 7 Ağustos’tan buyana, Amerikan uçaklarının 15 hava saldırısı düzenlediğini ve Sincar Dağı’nda mahsur kalanlara 310 parti gıda, su ve tıbbi yardım malzemesi atıldığını bildirdi.

Korgeneral William Mayville Washington’da yaptığı açıklamada, hava saldırılarının, Peşmergeler’in toparlanmasına, Erbil yakınlarındaki mevzilerini korumalarına ve IŞİD’in elindeki bazı kasabaları geri almalarına yardımcı olduğunu söyledi:

“Hava saldırıları IŞİD’in saldırılarını yavaşlattı ve geçici olarak Erbil’e ilerlemelerini durdurdu. Ancak bu hava saldırıları, IŞİD’in Irak ve Suriye’deki operasyonlarıyla kapasitesini tamamen yok etmek için yeterli değil.”

David Pollock ise Amerika’nın askeri ve insani yardımının dengeyi IŞİD militanlarının aleyhine değiştireceği görüşünde:

“Bu operasyonlar, IŞİD’i tamamen yok etmeye olmasa da, riskin başka yerlere yayılmasını önlemeye yarayacak.”

Savunma Bakanlığı yetkilileri ise hava operasyonlarının kapsamının genişletilmeyeceğini sık sık tekrarlıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG