Erişilebilirlik

ABD: Azerbaycan’da İnsan Hakları Kaygı Verici


ABD Dışişleri Bakanlığı basın dairesi müdürü Jeff Rathke gazetecilerin sorularını yanıtlarken
ABD Dışişleri Bakanlığı basın dairesi müdürü Jeff Rathke gazetecilerin sorularını yanıtlarken

Basın brifinginde gazeteciler özellikle, Azerbaycan hükümetinin ilk defa Amerika’nın Sesi, Hür Avrupa Radyosu ve BBC’yi kapatması, Azerbaycan’da çalışan gazetecilerin takip edilmeleri veya tutuklanmalarının nedenlerini sordu

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Basın Dairesi Müdürü Jeff Rathke, bakanlığın verdiği günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Azerbaycan’da Hür Avrupa Radyosu’na yapılan baskın, brifingin büyük bir bölümünü oluşturdu. Gazeteciler ayrıca, Azerbaycan hükümetinin haber ajanslarına ve gazetecilere yaptıkları baskınlar nedeniyle Amerika-Azerbaycan ilişkilerinde herhangi bir sorun yaşanıp yaşanmayacağını konusuna değindi.

Basın toplantısını düzenleyen Rathke sorulan sorulara verdiği cevaplarda, Dışişleri Bakanlığı’nın Azerbaycan’da sivil toplum örgütlerine yapılan baskınları yakından takip ettiğini söyledi. Rathke, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin 21 Aralık’ta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i aradığını ve kendisine endişelerini bizzat bildirdiğini de açıkladı.

Ne varki telefon konuşmasından sonra Azerbaycan yetkilileri Hür Avrupa Radyosu’na baskın düzenledi, çalışanlarının evleri arandı ve çalışanlar herhangi nesnel bir kanıt olmadan göz altına alındı. Göz altına alınan çalışanlara avukatlarıyla görüşme hakları verilmedi. Bu nedenle Bakanlığın, Azerbaycan’lı yetkilileri uluslararası insan haklarına uymaya davet ettiğini ve gazetecileri basın özgürlüğü çerçevesinde işlerini yapabilmeleri için rahat bırakmaları gerektiğini bildirdiklerini söyledi. Bu bağlamda, Başkan Aliyev'in 10’u sivil aktivistlik suçundan hapse mahkum edilen 87 bireyi affetmesi doğru yönde atılmış bir adım olarak gördüklerini söyledi. Rathke ayrıca, Azerbaycan yetkililerine temel özgürlüklerini ifşa etmelerinden dolayı hapse atılmış diğer bireyleri de af etmeleri çağrısında bulundu.

Bir gazeteci de Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın neden sadece endişesini dile getirmekten başka bir harekette bulunmadığını, mesela Aralık ayında tutuklanan Khadija İsmayilova ile herhangi bir kontağa geçip geçilmediği sorusunu sordu. Rathke bu soruya, Amerika’nın Azerbaycan’daki son gelişmeleri çok yakından ve büyük bir endişeyle takip ettiğini, bu endişelerini de Dışişleri bakanı aracılığıyla bizzat Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e illettiklerini bildirdi. Bu nedenle, bu konunun Amerika’yı çok açık ve ciddi bir şekilde ilgilendirdiğini söylemek istediğini belirten Rathke, ancak Amerika’nın izleyeceği politikanın ne olacağını şimdiden söyleyemeyeceğini bildirdi. Dışişleri bakanı’nın bu konuyu diğer meslektaşlarıyla da tartıştığını ve hatta bazı ülkelerin başbakanlarıyla da konu hakkında konuştuğunu da açıkladı. Ancak Dışişleri bakanı’nın meslektaşlarıyla neler konuştuğunu ve nasıl bir politika izleyeceklerini söylemekten çekindi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG