Erişilebilirlik

'ABD Askeri Uçakları Diyarbakır'da'


NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Başkomutanı Orgeneral Philip Breedlove
NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Başkomutanı Orgeneral Philip Breedlove

İki Amerikalı komutan, Diyarbakır’da Amerikan askeri varlığını doğrulayan açıklamalarda bulundu. Açıklamalar, dün Washington’da Türk-Amerikan Konseyi’nin 34’üncü yıllık Türk-Amerikan ilişkileri konulu konferansında konuşma yapan NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Başkomutanı Orgeneral Philip Breedlove ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral Paul Selva’dan geldi.

Bölgesel güvenlik ve istikrara katkılarından dolayı Türkiye’ye teşekkür eden iki general de, Ankara’nın hava üslerini IŞİD’le mücadele koalisyonunun hizmetine açmasını övdü.

Temmuz ayında Amerika’yla anlaşmaya varan Türkiye, İncirlik’le birlikte bölgedeki diğer hava üslerini de koalisyonun kullanımına açmıştı. Bu üsler ve havaalanları arasında Diyarbakır ve Batman’ın da adı geçiyordu. Ancak şu ana kadar Suriye ve Irak’ta yerleşik cihatçı örgüt, Türkiye topraklarından yalnızca İncirlik’ten kalkan uçaklarla vuruluyordu.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı John Breedlove
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00

Türkiye’nin İncirlik Hava Üssü’nün koalisyona açmasının IŞİD operasyonlarının verimliliğini arttırdığını ve önemli ölçüde zaman kazandırdığını söyleyen NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Breedlove, Amerikan Hava Kuvvetleri’nin son dönemde Diyarbakır’daki askeri üsse de uçak ve personel sevk etmeye başladığını bildirdi. Breedlove önümüzdeki aylarda İncirlik’in operasyonel kapasitesinin de arttırılacağını açıkladı. Diyarbakır’a gönderilen uçak ve personelin arama kurtarma amaçlı olarak kullanılacağına işaret eden Orgeneral Breedlove, “Türk hükümetin konukları olarak, bunlar Suriye ya da Irak’ta yardıma ihtiyaçları olan koalisyon ortaklarımızı daha rahat kurtarmamızı ­sağlayacak” diye konuştu.

Amerika’nın Sesi Diyarbakır muhabiri Mahmut Bozarslan’a konuşan görgü tanıkları son 24 saat içinde Diyarbakır Askeri Havaalanı’na menşei belli olmayan üç kargo uçağının indiğini bildirdi.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı John Breedlove
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

Zaman zaman konuşmasının içine “Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır” ya da “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” gibi Türkçe atasözleri ekleyen NATO komutanı, Türkiye’nin Suriye’de dört yıldır devam eden iç savaştan kaçan mültecilere kapılarını açarak cömertlik gösterdiğini, temel insanlık onuruna bağlı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Breedlove, Türkiye’nin tehlikeli bir dönemde istikrarı arttırmak için zor bir şeyi yapmadaki ısrarlılığının son derece değerli olduğunu, bu özverili katkının fazlasıyla güven tazelediğini açıkladı.

ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral Paul Selva
ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral Paul Selva

Türkiye ve Amerika’nın Suriye deneyimini birlikte yaşadığının altını çizen Amerika Genelkurmay Başkan Yardımcısı Paul Selva da Ankara’nın iki milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor olmasını övdü. Selva ayrıca, Ankara’nın Amerikan savaş ve tanker uçaklarına, insansız hava araçlarına İncirlik’te yer açmasının ve savaş uçaklarının IŞİD bombardımanına katılmasının; personel arama kurtarma görevlisi ve teçhizatlarının Diyarbakır’da konuşlanmasına ve koalisyona Suriye’nin kuzeyinde istikrarlı ve güvenilir hava üstünlüğü sağlamasına izin vermesinin, Türkiye’yi olağanüstü düzeyde önemli bir müttefik haline getirdiğini söyledi.

Türkiye’nin iki milyon mülteci için 6 milyar dolar harcadığını hatırlatan Orgeneral Selva, bu ülkedeki insani krizin bölgeyi önümüzdeki yıllarda etkilemeye devam edeceğini söyledi.

ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Selva, Türkiye’nin 2014 yılında ulusal bütçesinden savunma harcamalarına 18 milyar dolar harcadığının da altını çizerek bunun gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 2,3’üne denk geldiğini, NATO’nun geçen yıl Galler’deki zirvesinde ittifak üyelerinin ulusal gelirlerinin en az yüzde 2’sinin savunma harcamalarına ayırması yönünde alınan karara şu ana kadar ancak Türkiye’yle birlikte beş ülkenin uyabildiğine dikkati çekti.

PKK ‘aşırı görüşlü’ örgüt

Dünya ülkelerinin istikrar bozmayı amaçlayan devlet ya da devlet dışı unsurlarla mücadele etmek zorunda kaldığına dikkati çeken Orgeneral Paul Selva, dünya istikrarsızlaştıkça gittikçe artan bir şekilde şiddete başvuran aşırı görüşlü örgütlerin tehdit oluşturmaya başladığını söyledi. Selva, bu örgütlere örnek olarak IŞİD, el Kaide, Boko Haram ve PKK’nın adını verdi.

Amerika, Türkiye’nin PKK’yla yürüttüğü mücadeleyi, “meşru müdafaa” hakkı olarak görüyor. PKK ayrıca Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın yabancı terör örgütleri listesinde yer alıyor.

ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Selva ve NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Breedlove ayrıca konuşmalarında Rusya ve Çin tehdidine de dikkati çekti, Doğu Avrupa ve Ukrayna’da istikrarı bozucu girişimlerde bulunmakla suçladıkları Rusya’nın son olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a verdiği desteği eleştirdiler.

'ABD Askeri Uçakları Diyarbakır'da'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG