Erişilebilirlik

ABD: 'Askeri Teçhizat Olduğundan Kuşkumuz Yok'


Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, hafta içinde Ankara Esenboğa Havalimanı’na indirilen Suriye yolcu uçağında bulunan kargonun askeri teçhizat olduğundan kuşkuları olmadığını açıkladı.

Günlük olağan basın toplantısında konuşan Victoria Nuland, bulunan teçhizatın açıkça ne olduğu konusunda Türk tarafından kapsamlı bir açıklama aldıklarını bildirdi. Ancak sözcü bu teçhizatın ayrıntılarını açıklamayı Türk tarafına bıraktıklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da ayrıntılı bir açıklama yaptığını hatırlatan Victoria Nuland, “Bunun ciddi bir askeri teçhizat olduğundan hiç kuşkumuz yok” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, yolcu uçağında bulunan malzemenin bir Rusya devletine ait bir savunma şirketinden Suriye Savunma Bakanlığı’na gönderilen bir teçhizat olduğunu bildirmişti. Taşınan malzemenin sivil havacılık kurallarına aykırı olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Burada maalesef bu yasak çiğnenmiştir. Rusya'dan bizim Makine Kimya Endüstrisi'nin muadili olan bir kuruluştan Suriye Savunma Bakanlığı'na gönderilen, bunlar araç, gereç, mühimmattır. Şu anda bunların ilgili birimlerimizde incelemesi devam etmektedir” diye konuşmuştu.

‘Sorumlu ülkeler Esad’ın savaş makinesine yardım etmemeli’

Bu konuda Rusya’yla temasta olup olmadıkları sorulan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Özellikle BM Güvenlik Konseyi üyesi bir ülke tarafından bu tarz faaliyetlerin sürdürülmesiyle ilgili ciddi kaygılarımız hakkında Rusya’ya kendimizi açıkça ifade ettik” dedi.

Rusya’nın Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye aleyhindeki her türlü karar tasarısını önlediğini hatırlatan Nuland, bununla birlikte Moskova hükümetini doğrudan bir ihlalde bulunmakla suçlamaktan kaçındı. Victoria Nuland, “Son bir yıldır söylediğimiz gibi, hiçbir sorumlu ülke Esad rejiminin savaş makinesine yardım ve destek sağlamamalı” demekle yetindi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Moskova-Şam seferini yapan Airbus A-310 tipi yolcu uçağındaki malzemenin “radar teçhizatı” olduğunu söyledi.

Moskova, daha önce uçağın Esenboğa’ya indirilmesiyle ilgili olarak Ankara’dan açıklama istemişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG