Erişilebilirlik

ABD'de Asgari Ücret Tartışması


ABD'de Asgari Ücret Tartışması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Los Angeles, kısa süre önce asgari ücreti saatte 15 dolara çıkaran en büyük kent oldu. Böylelikle Los Angeles’ta asgari ücret, şu anki asgari ücretin iki katı oluyor. Bu artış, önümüzdeki 5 yıl içinde adım adım gerçekleştirilecek. Ancak bazı iş çevreleri, asgari ücretin artmasının iş kayıplarına neden olacağı görüşünde. Amerika’nın Sesi muhabiri Mike O’Sullivan ise sendika ve düşük ücretle çalışanların yürüttüğü ulusal hareketin büyük bir zafer kazandığını bildiriyor.

Asgari ücretin yükseltilmesi için Amerika’nın dört bir yanında yapılan gösteriler bir yılı aşkın süredir devam ediyordu. New York ve Phoenix de, Nisan’da gösterilere sahne oldu.

10 Haziran’da Los Angeles Kent Konseyi’nin yaptığı oylama sonucu önümüzdeki yıldan itibaren asgari ücrette kademeli artış yapılacak. 2020 yılında da asgari ücret saatte 15 dolar olacak. Fast food restoranında çalışan Edgar Gonzales’e göre, bu büyük fark yaratacak: ”Çok işimize yarayacak. Kiramıza, bebek bezine paramız yetecek, kısacası daha iyi bir hayat yaşamamıza katkısı olacak.”

Evelyn Cruz içinse yeni asgari ücret, bazı zor tercihler yapmak zorunda kalmaması anlamına geliyor: ”Başımı sokacak ev mi yoksa karnımı doyurmak mı diye düşünmeyeceğim.”

Amerika Ticaret Odası ve diğer iş çevreleri ise küçük işletmelerin bundan zarar göreceğini, ücret artışı yerine işten çıkarmaların başlayacağını savunuyor.

Ancak Los Angeles Çalışma Federasyonu adlı sendika koalisyonuna göre, yeni asgari ücret ekonomiye katkıda bulunacak.

Federasyon yetkilisi Rusty Hicks, federal hükümet sessiz kaldığı için kent yönetimlerinin devreye girdiğini söylüyor: ”Los Angeles, San Francisco, Oakland, New York harekete geçti ve asgari ücret sorununu çözmek için dizginleri ele aldı.”

Güney California Üniversitesi’nden Shon Hiatt, McDonalds gibi fast food şirketlerinin çok ciddi rekabetle karşı karşıya olduğunu, satışların düştüğünü ve ücretleri yükseltmek istemediklerini söylüyor. Bu şirketler otomasyona yönelip çalışan sayısını azaltabilir: ”Fast food şirketleri bu yönde ilerliyor. Yakında restorana gelen müşteriler dokunmatik ekranda sipariş verecek, çalışanlarla muhatap olmayacak.”

Bazı kaygılara rağmen asgari ücretin arttırılmasını teşvik eden hareket destek topluyor. Sendika lideri Laphonza Butler saatte 15 doların yerel ekonomilere göre ayarlanabileceğini, bazı kentlerde daha düşük, bazılarındaysa daha yüksek olabileceğini söylüyor: ”Bu rakam bir sembol, bir istektir. Esas amacımız, ülkemizdeki değer yargılarını değiştirmek ve çok çalışmanın ödüllendirilmesini sağlamak.”

Asgari ücretle çalışanlar Los Angeles’ta elde ettikleri zaferi kutlarken Amerika çapında asgari ücreti yükseltme hareketinin de ivme kazandığı görülüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG