Erişilebilirlik

ABD Ankara Büyükelçisi Adayını Terleten Soru


John Bass
John Bass

Amerika’nın yeni Ankara Büyükelçisi adayı John Bass, Senato Dış İlişkiler Komisyonu oturumunda Erdoğan’ın otoriterleşme eğilimi sorusu karşısında zor anlar yaşadı

Amerikan Senatosu, görevi bu ay sona erecek olan Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone’nin yerine Başkan Obama tarafından aday gösterilen eski Gürcistan Büyükelçisi John R. Bass’a Türkiye ile ilgili sorular yöneltti.

Türkiye’yi Amerika’nın “önemli ve karmaşık” ilişkilere sahip olduğu bir müttefiki olarak tanımlayan oturum başkanı Senatör Chris Murphy, Türkiye’nin “en deneyimli diplomatlar için bile onurlu, ancak zorlu bir görev bölgesi” olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar Ankara Büyükelçisi’nin atanması gerektiğini de belirten Senatör Murphy, İsrail ve Kıbrıs’ın bölgedeki öncelikli konular olduğunu ifade etti. Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’nin bir milyondan fazla Suriyeli mülteciye kucak açtığını da belirten Murphy, Adana’daki kampları ziyaret ettikten sonra, bu konuda Türkiye’nin gayretlerini ve harcamalarını gönülden takdir ettiğini ve yeni büyükelçinin insani yardımın arttırılması konusunda aktif bir rol oynaması gerektiğini söyledi.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda yapılan oturumda senatörlerin Türkiye ile ilgili sorularını yanıtlayan Büyükelçi adayı John R. Bass, İsrail, Kıbrıs ve Ermenistan ile ikili ilişkilerin normalleşmesine katkıda bulunmak için çalışacağını belirtti. Bass, büyükelçi olarak atandığında, önceliğinin Kürt sorunu, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi olacağını belirtti.

Oturum başkanı Senatör Murphy’nin, “Türkiye’de kamuoyunda Amerikan karşıtı bir görüş oluştuğu ve bu görüşün nasıl değiştirilebileceği” sorusuna soğukkanlılıkla yanıt veren John Bass, çözümün “daha fazla insana erişerek, halkı bilgilendirme çalışmalarının arttırılması” olduğunu belirtti.

Büyükelçi adayını en çok terleten soruyu Cumhuriyetçi Senatör ve eski Başkan adayı John McCain sordu. McCain, Erdoğan’ın otoriterleşme eğilimiyle ilgili sorduğu soruya “üç buçuk dakikadır evet ya da hayır cevabı alamadığını” söyleyerek, Büyükelçi adayının toplam yedi kez sözünü kesti ve “dürüst ve net bir cevap vermediği takdirde kendisinin adaylığını onaylamayacağı” uyarısında bulundu.

Bu uyarı karşısında Bass, soruya “Evet, o yönde bir eğilim var” diyerek cevap verdi.

Bu soru karşısında zorlanan Bass’e benzer bir soru da oturum başkanı Senatör Murphy’den geldi. Türkiye’de muhalefetin konuşma özgürlüğünü savunmada yetersiz kaldığını belirten Murphy, Bass’e büyükelçi olarak bu konuyu Türk yetkililerle nasıl konuşacağını sordu. Büyükelçi adayı, “Türk hükümetiyle Amerika’nın demokratik inançları, insani değerleri ve sorumlulukları doğrultusunda çalışmaya devam edeceğini ve şu andaki doğrultuda gidildiği takdirde demokratikleşmeden uzaklaşmanın getireceği sonuçları göstereceğini” söyledi.

Başkan Barack Obama’nın Ankara Büyükelçisi adayı John R. Bass, halen Dışişleri Bakanı John Kerry’nin özel kalem müdürü görevini yürütüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG