Erişilebilirlik

Obama Yargıç Adayını Açıkladı


Başkan Barack Obama, Amerika Anayasa Mahkemesi üyelerinden Antonin Scalia’nın ani ölümüyle boşalan koltuğa federal temyiz mahkemesi yargıçlarından Merrick Garland’ı aday gösterdi.

Ancak Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolundaki Senato, Obama’nın Yüksek Mahkeme’ye aday gösterdiği adı onaylamak için toplanmayacağını ve bunu oya sunmayacağını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi’nin muhafazakar üyelerinden Scalia’nın ölümü sonrasında 9 üyeli mahkemede liberal-muhafazakar dengesi eşitlenmiş durumda. Ancak Kongre’deki Cumhuriyetçi üyeler, görevinin son yılında olan Demokrat Partili Başkan Barack Obama’nın mahkemeye atama yapmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Atama kararını Beyaz Saray’da açıklayan Başkan Obama, Garland’ın yarından itibaren Kongre’ye giderek senatörlerle bire bir görüşme yapacağını söyledi.

Garland’ın iki partinin politikacıları tarafından büyük övgü aldığına dikkati çeken Obama, Kongre’deki Cumhuriyetçiler’i seçim yılında bu sürece siyaset karıştırmaya çalışmakla suçladı.

Senato’da çoğunluktaki Cumhuriyetçi Parti üyelerinin grup lideri Mitch McConnell, Obama’nın bu atamayı yaparken halkın sesine kulak vermesi gerektiğini savundu. McConnell da aynı şekilde Obama’yı sürece siyaset karıştırmakla suçladı.

63 yaşındaki Merrick Garland, Washington’da Federal Temyiz Mahkemesi yargıcı. Kendisi aynı zamanda siyasi görüşleri açısından ılımlı biri olarak tanınıyor.

Başkan Obama’nın görev süresi Ocak 2017’de sona eriyor, bu süre içinde Yüksek Mahkeme’deki boş koltuğa atama yapması kendisine Amerikan Anayasası’nca tanınmış bir hak. Bununla birlikte atamanın Senato tarafından onaylanması gerekiyor.

Senato ve Temsilciler Meclisi’ni kontrol eden Cumhuriyetçiler, Kasım seçimlerinde kendi adaylarının Başkan olmasını ve Anayasa Mahkemesi’ne muhafazakar bir yargıcın atanmasını umuyor.

ABD'de Anayasa Mahkemesi Yargıçı Nasıl Seçilir?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG