Erişilebilirlik

ABD Anayasa Mahkemesi Obama'nın Sağlık Reformunu Onayladı


Amerikan Anayasa Mahkemesi, Başkan Barack Obama’nın büyük tartışma yaratan sağlık reformu yasasına onay verdi.

Mahkeme’nin dörde karşı beş oyla onayladığı yasa, Obama açısından büyük bir siyasi başarı sayılıyor. Yasanın “bireysel zorunluluk” hükmü, tüm Amerikalıları sağlık sigortası almaya zorluyor, reddedenlere para cezası getiriyor. Muhafazakâr görüşlü olmasına rağmen Mahkeme Başkanı John Roberts, liberal görüşlü üyelerle birlikte yasanın anayasaya aykırı olmadığı yönünde oy kullandı.

Obama, Anayasa Mahkemesi’nin kararını kutladı, ülkenin en yüksek mahkemesinin de desteğiyle Sağlık Yasası’nın yürürlüğe girdikten sonra tüm Amerikalıların hayatlarının güvence altına alınacağını söyledi.

Obama ayrıca bu mahkeme kararıyla, dünyanın en zengin ülkesinde hiçbir ailenin artık hastalıklar ya da kazalarla mali iflasa sürüklenmeyeceğini belirtti.

Cumhuriyetçi Partili başkan adayı Mitt Romney ise, bu yılki seçimleri kazanması durumunda göreve başladığı ilk gün yasanın kaldırılması için çalışacağını açıkladı. Romney, yasanın 20 milyon Amerikalının tercih ettiği sağlık sigortasını kaybetmesine yol açacağını, ve çok sayıda kişinin işini kaybetmesine neden olacağını ileri sürdü.

Obama yönetimi, “bireysel zorunluluk” hükmünün Anayasa tarafından güvence altına alındığını, eninde sonunda her vatandaşın sağlık hizmetine ihtiyaç duyacağını, bunu yapmak için de sağlık sigortasından başka seçenek bulunmadığını savunuyor.

26 eyalet, Obama’nın sağlık reformuna karşı mahkemeye başvurmuştu. Bu eyalet yönetimleri, insanların istemedikleri ya da ihtiyaç duymadıkları sigortayı almaya zorlanamayacağını savunuyordu.

Muhalefetteki Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri, yasaya karşı yeni girişim başlatacaklarını bildirdi.

Sağlık reformu yasası, Başkan Obama’nın ilk döneminin en önemli girişimlerinden biriydi. 2010 yılının başında Kongre’nin iki kanadında büyük tartışmalardan sonra geçen yasa, Amerikalıların gittikçe artan tıbbi bakım masraflarına ve buna dayalı mali sorunlarına çözüm getirmeyi amaçlıyor. 300 milyonu aşkın insanın yaşadığı Amerika’da 50 milyon kişinin sağlık sigortası bulunmuyor; bu kişilerin çoğu sigorta şirketlerinin önceden yaşadıkları rahatsızlıkları sigortalamayı reddetmesi ya da yüksek fiyat istemesi yüzünden masrafları karşılayamıyor.

Başkan Obama, sigorta şirketlerinin kanserden ölen annesinin de masraflarını üstlenmeyi reddettiğini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG