Erişilebilirlik

ABD Afganistan’daki Asker İndirimini Kısıtlı Tuttu


Başkan Barack Obama, Amerika’nın bu yılın sonunda Afganistan’da 8 bin 400 civarında asker bırakacağını açıkladı. Obama daha önce, bu sayıyı 5 bin 500 olarak açıklamıştı.

Beraberinde Savunma Bakanı Ashton Carter ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile birlikte Beyaz Saray’da kameralar karşısına geçen Obama, “Yılsonuna kadar asker sayısını 5 bin 500’e indirmek yerine, ABD benim başkanlığımın sonunu kapsayacak şekilde gelecek yıla girerken, Afganistan’da 8 bin 400 civarında asker bulunduracak” dedi.

Obama, Taleban ve diğerlerinden kaynaklanan tehditlerle mücadelesinde Afgan yetkililere yardımcı olmanın Amerika’nın çıkarına olduğunu kaydetti.

Komutanların Afganistan’la ilgili asker sayısı planlarını yeniden gözden geçirme tavsiyesinden sonra bu kararı aldığını belirten Obama, “Bugün aldığım karar, benden sonra gelecek başkanın Afganistan’da ilerleme için sağlam bir temele ve aynı zamanda da evrilen terör tehdidiyle başa çıkmada esnekliğe sahip olmasını sağlayacak” ifadesini kullandı.

Obama, daha önceki açıklamasında, Afganistan’daki Amerikan askeri sayısını bu yılın sonuna kadar şu anki 9 bin 800 seviyesinden 5 bin 500’e indirmeyi planladığını duyurmuştu. Ancak Afganistan’da Taleban’ın yeniden yükselişi Washington’ı stratejisini yeniden gözden geçirmeye itti.

Obama, Amerikan askerlerinin misyonunun, Afgan güçlerine yönelik ‘eğitim ve rehberlik’ sağlamak ve El Kaide’nin kalıntılarına karşı terörle mücadele operasyonlarını desteklemekle sınırlı kalacağını, Afganistan’da büyük boyutlu bir kara muharebesine artık girmeyeceklerini belirtti.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG