Erişilebilirlik

ABD Afganistan'da Kalacak Asker Sayısını Arttırdı


ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, sürpriz ziyaret gerçekleştirdiği Afganistan'da Devlet Başkanı Eşref Gani'yle
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, sürpriz ziyaret gerçekleştirdiği Afganistan'da Devlet Başkanı Eşref Gani'yle

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, 2015’in ilk aylarında daha önce planlanandan bin fazla Amerikan askerinin Afganistan’da kalmaya devam edeceğini açıkladı.

Kabil’de Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’yle ortak katıldığı bir basın toplantısında konuşan Hagel, diğer Batılı ülkelerin Ocak ayından itibaren Afganistan’da kalacak NATO destek gücüne yapacakları katkıyı geciktirmelerinden dolayı, Başkan Barack Obama’nın çekilme takvimini yeniden ayarlama gereksinimi duyduğunu açıkladı. Afganistan’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Hagel, bu ülkede 2015 sonrası misyonun değişmeyeceğini, muharip gücün görevinin sona erdiğini söyledi.

Amerika, gelecek yıl Afganistan’da kalacak asker sayısını 9 bin 800’e indirmişti. Ancak yeni değişikliğe göre bu rakam 10 bin 800’e ulaşabilir. İki ülke arasında varılan anlaşma gereği, Afganistan’da kalacak asker sayısı 2016’da da 5 bin 500’e indirilecek.

Görevinden ayrılmaya hazırlanan Hagel, Afganistan’daki temasları sırasında bu ülkedeki Amerikalı komutanlarla da bir araya gelecek ve askerlere hitap edecek.

Hagel, Afganistan’a varmadan önce uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Afgan güvenlik kuvvetlerine tam güveni olduğunu ve ülkeyi Taleban saldırılarına karşı koruyabileceğine inandığını bildirdi.

NATO’nun Afganistan’daki muharip görevi, bu yılın sonunda bitiyor. İttifak, bu tarihten itibaren Afganistan’da 12 bin 500 asker bırakacak ve bu askerler, yalnızca Afgan kuvvetlerine eğitim ve destek hizmetleri verecek.

Chuck Hagel, ABD savunma bakanı olarak Afganistan’ı son kez ziyaret ediyor. Başkan Obama dün, savunma bakanlığı görevine, Hagel’ın eski yardımcısı Ashton Carter’ı getirdiğini açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG