Erişilebilirlik

Eric Garner'ın Ölümüyle İlgili Federal Soruşturma


Times Meydanı'nda Garner'ın ölümüyle ilgili jüri kararını protesto eden göstericiler
Times Meydanı'nda Garner'ın ölümüyle ilgili jüri kararını protesto eden göstericiler

New York’ta geçen Temmuz ayında silahsız bir siyah adamın boğularak ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan beyaz polis memuru, jüri tarafından suçsuz bulundu.

New York’a bağlı Staten Island ilçesinde görülen davada büyük jüri, 17 Temmuz’da Eric Garner adlı siyah Amerikalı’nın ölümüyle sonuçlanan olayda, polis memuru Daniel Pantaleo hakkında hukuki kovuşturmaya gerek olmadığı kararına vardı.

Kararın Missouri eyaletinin Ferguson kasabasındaki olayla benzerlik taşımasından dolayı, Amerika Adalet Bakanı Eric Holder, bir gerginlik yaşanmaması için, Garner’ın ölümüyle ilgili olarak federal düzeyde bir soruşturma açılacağını bildirdi.

Ferguson’da geçen Ağustos ayında silahsız siyah bir gencin beyaz bir polis tarafından vurularak öldürüldüğü olayda da jüri, iki hafta önce aldığı kararla, polis memuru hakkında yargılamaya gerek olmadığı kararına varmıştı. Olay, Ferguson’da şiddet olaylarına, Amerika genelinde de geniş çaplı protesto eylemlerine yol açtı. New York’ta yaşanan olayda da, polis memurunun suçsuz bulunması durumunda Eric Garner’ın ailesi ve eylemciler, protesto gösterileri düzenleme çağrısında bulunuyordu.

New York’taki jüri kararının ardından açıklama yapan Başkan Barack Obama kararın, polisin kendilerine adil davranmadığı düşünen siyah Amerikalılar’ın hayal kırıklığını daha da arttırdığını söyledi.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da, birçok kişinin kararla aynı görüşte olmadığını, Garner ailesi ve New Yorklular için “ağır duygusal bir gün” yaşandığını bildirdi.

Jüri kararının ardından yüzlerce eylemci New York’un ünlü Times Meydanı’nda gösteri düzenledi. Göstericiler, “Siyahların da hayatları var!”, “Beyaz kardeşler uyanın!”, “Bir kez daha adalet olmadığını gördük” sloganları attı.

Bazı göstericiler dün akşam saatlerinde Grand Central İstasyonu’nun karşısında caddeye yatarak trafiği engelledi.

Hakkında kovuşturma kararı çıkmayan polis memuru Pantaleo, kararla ilgili olarak yaptığı açıklamakta, Garner’ın ailesinin başsağlığı dileklerini kabul etmesi için dua ettiğini bildirdi.

Staten Island’da geçen Temmuz ayında yaşanan olayda Eric Garner, kendisini çevreleyen polis memurlarına ellerini kaldırarak, “kendisine dokunmamaları” uyarısında bulundu. Amatör bir kişi tarafından görüntülenen olayda, polislerin nispeten iri yapılı Garner’in üzerine atladığı ve boğazına sarılarak kendisini kaldırıma çektiği gözlendi.

New York emniyeti, polislerin şüphelileri etkisiz hale getirmek için “boğazlarına sarılmalarını” yasaklıyor.

Nitekim astım hastası olan 43 yaşındaki Garner, bağırarak “nefes alamadığını” söylemesine rağmen, polisler geri adım atmadı.

Olay sonunda hayatını kaybeden Garner, polisler tarafından kaçak sigara satmakla suçlanıyordu.

Yapılan otopsi sonucunda Garner’ın ölümü için “cinayet” tanımlaması yapıldı ve “nefesinin kesilmesinin” ölümüne yol açtığı belirtildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG