Erişilebilirlik

ABD Adalet Bakanlığı Göçmen Sığınağı Kent ve Eyaletleri Sıkıştırıyor


ABD Adalet Bakanlığı Göçmen Sığınağı Kent ve Eyaletleri Sıkıştırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Adalet Bakanı Jeff Sessions, suç işlemiş kaçak göçmenleri sınırdışı edilmemeleri için koruyan kent ve eyaletlerin federal fonlardan aldıkları payın kesileceği uyarısında bulundu. Bakan Sessions, tüm Amerikan vatandaşlarını, Amerika’nın göçmenlik yasalarına uymaya çağırdı. Ancak göçmenlikle ilgili katı kurallara karşı direnişin giderek yayıldığı gözleniyor. Çok sayıda Amerikalı, bazı uygulamaların insani olmadığını savunuyor.

Göçmenlerin sınırdışı edilmesine karşı çıkanlar, Amerika çapında gösteriler düzenliyor. Kimi siyasetçiler de seslerini yükseltiyor: “Gerek göçmenler gerekse toplumumuzun göçmen olmayan bireyleri korku içinde. Kendimizi saldırı altındaymışız gibi hissediyoruz. Bu durumun Donald Trump’ın Meksikalılar’ı tecavüzcü ve suçlu olarak damgalamasından sonra ortaya çıktığını unutmayalım.”

Okullar, kiliseler ve hatta bazı kentler, kaçak göçmenlere sığınak olmaya karar verdi. Tıpkı New York eyaletindeki Buffalo kentinde bulunan bu kilise gibi: “Kapılarımızı açacağız, kendilerini güvende hissetmeleri için barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılayacağız.”

Adalet Bakanı Jeff Sessions ise Amerikan vatandaşlarına yönelik uyarısında, suçlu bulunan ve gözaltına alınan yabancıların sınırdışı edilmelerini engellemenin ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi: “Adalet Bakanlığı, bakanlığımızın verdiği fonlardan yararlanmak için başvuran eyaletlerin gerekli şartları yerine getirip getirmediğini inceleyecek.”

Kimi kentler, federal fonlardan mahrum bırakılma riski nedeniyle “sığınak kent” statüsünü terk etti: “Miami olarak federal fonlarımızı tehlikeye atmak istemiyoruz. Şu anda ve gelecekte aldığımız federal fonlar bizim için önemli.”

Başkent Washington’a komşu Maryland eyaleti ise tüm eyaletin kaçaklara sığınak haline getirilmesi için oluşturulan yasa tasarısını tartışıyor. Bakan Sessions’a göre bu çok büyük bir hata: “Maryland halkına sesleniyorum. Bu tarz hareketler Maruland eyaletinde suç ve şiddet eylemlerinin artması riski doğurur. Bu iyi bir politika değil.”

Başkan Trump, geçen ay Kongre’de yaptığı konuşmada, Amerikan kamuoyunun göçmenlik yasalarının uygulanması ve sınır güvenliğinin sağlanması çağrısına yanıt verdiğini söyledi: “Göçmenlik yasalarımızı uygulayarak maaşları arttıracağız, işsizlere yardım edeceğiz, milyarlarca dolar tasarruf edeceğiz, toplumlarımızda güvenliği sağlayacağız.”

Bakan Sessions, soygun, uyuşturucu ticareti, tecavüz ve cinayetten suçlu bulunanları koruyanların göçmen toplumları dahil herkesi tehlikeye attığı uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG