Erişilebilirlik

ABD 50. Yıldönümünde 'Kanlı Pazar'ı Andı


Başkan Barack Obama ve binlerce Amerikalı, ‘Kanlı Pazar’ olarak bilinen, siyahların oy kullanma hakkı için yaptığı protesto yürüyüşünün 50’inci yıldönümü olan bugün, Alabama eyaletinin Selma kentinde toplandı.

Eski Başkan George Bush ve eşinin de katıldığı büyük mitingde konuşan Obama, Amerikalılar’a ülkeyi ilerletmek için birlikte çalışma çağrısında bulundu. “Fırsat eşitliği mücadelesinin daha tamamlanmadığına” dikkati çeken Amerika’nın ilk siyah başkanı Obama, Selma’da toplanan binlerce kişiye yaptığı konuşmada, “hiçbir şeyin değişmediği” görüşüne de katılmadığını söyledi.

Amerikan medeni haklar hareketinin önemli bir kilometre taşı olan Selma-Montgomery yürüyüşünün yıldönümü, özellikle siyah nüfusla polis arasında son dönemde yaşanan gerginlikleri izliyor. Michigan eyaletinin Ferguson kasabasında geçen yıl silahsız siyah bir genci vurarak öldüren beyaz polis memuru hakkında bir süre önce federal soruşturma da açılmayacağı bildirilmişti. Ancak Adalet Bakanlığı, bir süre önce çıkardığı raporda Ferguson polisinin siyah Amerikalılar’ın haklarını rutin bir şekilde ihlal ettiği yönünde sonuca varmıştı. Başkan Obama bu raporun sonucuna rağmen Amerika’da kaydedilen ilerlemenin göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

“Ferguson’da yaşanan olan münferit olmayabilir, ama artık yaygın bir uygulama değil” diye konuşan Obama, bu uygulamaların Medeni Haklar Hareketi’nden önce yasalarca bile desteklendiğinin altını çizdi. Obama tüm Amerikalılar’a ülkenin cezai hukuk sisteminin “herkese hizmet edecek şekilde” geliştirilmesi yönünde çaba göstermeleri çağrısında bulundu.

7 Mart 1965 Pazar günü, Selma polisi, Montgomery kentine yürüyüşe geçen siyah Amerikalı gruba saldırmıştı. Tarihe “Kanlı Pazar” diye geçen olaydan iki hafta sonra Amerikalı medeni haklar lideri Martin Luther King’in önderliğinde aynı yürüyüş bir müdahale olmadan tamamlandı. Yürüyüşe katılanlar aynı yıl siyahların oy hakkını güvence altına alan yasanın çıkmasını sağladı.

Obama iki yürüyüşe de katılan herkesi “Kongre Altın Madalyası”yla ödüllendirdi. Başkan Obama’nın katıldığı Selma mitingine eşi ve çocukları da eşlik etti.

Obama’nın konuşmasından önce söz alan Kongre üyesi John Lewis, mitinge katılmayan Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerini eleştirdi, ancak Obama’yla birlikte katılan Cumhuriyetçi eski Başkan George Bush ve eşi Laura’ya teşekkür etti. John Lewis, 1965’te polisin müdahale ettiği ilk Selma yürüyüşünü organize etmiş, ancak polisler tarafından feci şekilde dövülmüştü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG